Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

NASA-kutatók szerint a Marst nem lehet földszerűvé átalakítani

2018. augusztus 16. - ferenck

A terraformálás bolygók, holdak földszerűvé, lakhatóvá alakítása; a hőmérséklet, az atmoszféra, más természeti tényezők és az élővilág ember számára is kedvező körülményeket teremtő megváltoztatása. A gondolat a tudományos-fantasztikus irodalomban és filmekben, illetve a modern tudományban is jelen van.

Saját bolygónkról szerzett tapasztalataink alapján egy égitest kellő óvatossággal és bizonyos mértékig elvileg átalakítható. Azért elvileg, mert a földihez hasonló bioszférát még nem teremtettünk máshol, és a hogyanról is csak elképzeléseink vannak.

mars.jpg

A 2024-es Mars-expedíciót tervező Elon Musk szerint a vörös bolygó terraformálható. Egy frissen megjelent NASA-tanulmány alapján viszont jelenlegi technológiákkal semmi esetre sem az.

A Mars atmoszférája annyira vékony, hogy a felszínén védőfelszerelés nélkül tartózkodó emberek azonnal meghalnának. Főként azért, mert elegendő légköri nyomás hiányában létfontosságú szerveink „kiszakadnának” a testünkből. Ha esetleg kicsit tovább élnénk, az oxigénhiány, a rendkívül alacsony hőmérséklet és az erős ultraviola sugárzás miatt nem bírnánk sokáig.

mars0.jpg

A tanulmány szerzői szerint elképesztően nehéz, lényegében lehetetlen a vörös bolygó légköri nyomását olyan mértékben növelni, hogy a belső nyomást megtartó speciális űrruha, ideális esetben lélegeztető készülék nélkül sétáljunk a Mars felszínén.

A légköri nyomás elvileg széndioxid-kibocsátással növelhető. Musk 2015-ben felvetette, hogy ezt a bolygó sarki jégsapkáira atomfegyvereket dobva lehetne kivitelezni. Csakhogy a Marson egyszerűen nincs a terraformálás szintjéhez szükséges légköri nyomást biztosító széndioxid-mennyiség. A jelenlegi a Föld 6 százaléka, és ha minden lehetőségünkben álló módszert bevetünk, akkor is csak a 7 százalékot érhetjük el, a túléléshez viszont sokkal több kellene.

A kutatók 20 év megfigyelési adataira alapozva alkottak véleményt, de Musk nem ért egyet velük. Twitter-posztban közölte, hogy a marsi talajban a terraformáláshoz elegendő széndioxid található. A NASA-anyaggal ellentétben, nem jelölte meg az állítását alátámasztó forrásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2814161335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása