Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia elemez korallzátonyokat

2018. szeptember 07. - ferenck

A globális felmelegedés tönkreteszi a korallzátonyokat, a színpompás vízalatti világ sajnos nem éli túl a melegebb és savasabb óceánokat. Ha nem csökkentjük drasztikusan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2050-re eltűnik a korall ökoszisztéma. Mivel a tengeri fajok negyede ezeken a zátonyokon él vagy kapcsolatban áll velük, a jelenség katasztrofális hatással lesz az óceánok biológiai sokszínűségére, és magára az emberiségre is.

 2014 és 2017 között az El Niño következményeként a történelem legsúlyosabb korall-elfehéredése ment végbe…

koral0.jpg

A többek között az egykori Microsoft-társalapító, Paul Allen alapítványa által finanszírozott 50 Refs (50 zátony) kezdeményezés, és a kutatási eredményeket ismertető, nyáron publikált tanulmány viszont bíztató jelenségre hívja fel a figyelmet.

Az Indonézia, Malajzia, Pápua Új-Guinea, a Fülöp-szigetek, a Salamon sziget és Kelet-Timor vizeit lefedő úgynevezett Korall-háromszöghöz tartozó Sulawesi, az egykori Celebesz partjainál végzett mérésekből kiderült: egyes korallfajták ellenállnak a globális felmelegedésnek.

korall1.jpg

Tehát a korallzátonyoknak legalább egy része túlélheti a klímaváltozást…

A kezdeményezés célja eleve a felmelegedésnek ellenálló korallok azonosítása volt. A kutatók júniusban és júliusban 6 hetet töltöttek az indonéz szigetnél, és 3851 négyzetkilométeren 360 fokos kamerákkal felszerelt vízalatti szkúterekről 56 ezernél több felvételt készítettek sekélyvízi zátonyokról.

koral.jpg

Következő lépésben mesterséges intelligencia elemezte a képeket. 4-600 fotóval tanították be neki a képeken látható különféle korallok (virágállatok) és más gerinctelenek azonosítását. Ezt követően a rendszer saját magától azonosította, katalogizálta a látottakat.

„Az MI gyors elemzése javította, hatékonyabbá tette a munkánkat. Humán szakértőnek 10-15 perc, a gépnek pár másodperc kell egy korallzátonyhoz” – nyilatkozta a kutatást vezető Emma Kennedy.

Az MI elemzéséből levonták a következtetést: Sulawesi zátonyai 2018-ban jobb állapotban vannak, mint 2014-ben.

„A korallfehéredés lehangoló évei után szívmelengető ezt látni. Azaz, tudományos megközelítéssel van még remény egyes zátonyok megmentésére” – összegez Kennedy.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9114183355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása