Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A web teremtője drasztikusan megváltoztatná a webet

2018. október 05. - ferenck

A web alapítója, Sir Tim Berners-Lee szerint a mai világháló drasztikusan más, mint aminek megálmodta, „eltörött”, kritikus ponthoz értünk, és változtatni kell rajta. Ki is dolgozott egy tervet a megjavítására.

1989-ben, a genfi CERN-ben rakta le az alapokat, 1990-ben írta az első böngészőt, a világhálót 1991. januárban más kutatóintézetek is használhatták, augusztustól pedig nyilvánossá vált.

timbernerslee.jpg

2009-ben viszont azt nyilatkozta, hogy még nem láttuk az általa elképzelt webet.

Az alapító hétfőn bejelentett Solid projektje (és a projekt mögötti, a hajdani Netscape-re emlékeztető Inrupt startup) visszatérés az eredeti elvekhez, célja, hogy a felhasználók teljes mértékben ellenőrzésük alatt tarthassák saját adataikat. A nyílt forrású szoftverrel fejlesztők a userek (az ő tulajdonukat képező) adatait futtató decentralizált appokat hozhatnak létre. Ha a Solid elterjed, a lényegében azonos adatokat használó összes alkalmazás „kommunikálhat” majd egymással.

timbernerslee0.jpg

A legfontosabb a decentralizáció, és hogy ezeket az adatokat csak és kizárólag az adott felhasználó kontrollálja.

Berners-Lee be is mutatott egy, a Google Drive, a Microsoft Outlook, a Slack, a Spotify és a WhatsApp keverékének tűnő alkalmazást. Naptárához, zenei könyvtárához, videóihoz, chatekhez, lényegében minden személyes adatához hozzáfér vele.

Alexa, az Amazon „mindenhol jelenlévő” digitális asszisztensének decentralizált változatán is dolgozik. Azt szeretné, hogy Charlie-ban tényleg megbízzunk, mert ha igen, akkor egészségügyi adatainktól, gyerekeink iskolai elfoglaltságaitól kezdve bankszámlánkig szinte mindennel foglalkozhatna.

Az Inrupt „kereskedelmi energiákkal és ökoszisztémával akarja segíteni a Solidon alapuló új web integritásának és minőségének megóvását.” A projekt egyben nyílt – dorgáló – válasz a techóriások megnyugtatónak egyáltalán nem nevezhető adatkezelésére. Többek között reakció a Facebook személyeket a világhálón még fiókjuk törlése után is követő appjára, vagy arra a tényre, hogy az androidos telefonokkal a Google a szükségesnél sokkal nagyobb mértékben követi a felhasználók mozgását…

A Solid lényege, hogy vállalatok és szervezetek után megint személyek határoznák meg a web dinamikáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4514279689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása