Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hamarosan munkába állhat a Boston Dynamics robotkutyája

2018. október 18. - ferenck

A Boston Dynamics múlt héten mutatott be egy videót az akadályok között kocogva-futva manőverező, például farönköt átugró és háromszintes platformot abszolváló Atlasz robotról. A gép korábban is elboldogult nehéz terepeken, tornászokat idéző ugrásokkal, hátra bukfenccel stb. szórakoztatta fejlesztőit és nézőit, mostani teljesítménye pedig újabb előrelépés.

Nagyon kevés kétlábú robot képes erre.

Fél nappal később a Boston Dynamics a kutyaformájú SpotMini botról prezentált mozgóképeket. Az anyag különleges helyszínen készült – a robot két tokiói építkezési helyszínen navigált, előbb feltérképezte őket, majd speciális kézikamerával felvette, hogyan épülnek a házak.

A videó alapján a gépnek semmiféle gondot nem okozott a manőverezés, szűk folyosókon siklott lefelé, lépcsőkön sétált fel, szobák között mászkált. Néha kinyújtotta kamerás kezét, hogy figyelje a munkálatokat, aztán hátrált, vissza a bejárati ajtóhoz, és így tovább.

bostondynamics.jpg

Az 1992-ben az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) alapított cég májusban jelentette be SpotMini változatos feladatokat kivitelező tucatnyi változatának fejlesztését. A videó alapján az egyik építésfelügyelői munkakört tölthet majd be. A mindent látó robotot 2019 második felétől forgalmazzák (a humanoid Atlaszról egyelőre nem tudni, mikor). A cég nyilvánvalóan anyagilag is szeretne már profitálni világhírű gépeiből.

De mire lesz jó SpotMini?

Amikor a vállalatot vezető Marc Raibert bejelentette a robot piacra dobását, elárulta, hogy csomagokkal fogják árusítani. Ha például biztonsági őrként akarjuk alkalmazni, több kamerával szerelik fel. Ha sokszor kell ajtót nyitnia, arra alkalmas kígyószerű kar lesz a csomagban.

Speciális munkákat más cégek robotjai is végeznek, SpotMini döbbenetes mobilitása viszont óriási fejlődés hozzájuk képest, ami a Boston Dynamics bő két évtizedes négy- és kétlábú világhírű robotfejlesztéseinek fényében logikus eredmény.

A piaci forgalmazás szintén logikus, kérdés, hogy valóban építkezések felügyelete vagy biztonsági feladatok kivitelezése a legpraktikusabb alkalmazás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4714304381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása