Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szűk helyekre is benyomja magát CLARI, az apró alakváltó robotrovar

2023. szeptember 08. - ferenck

Különleges robotot fejlesztettek a Boulderi Colorado Egyetemen. CLARI (Compliant Legged Articulated Robot Insect, ami kb. „engedékeny lábú ízelt robotrovar”) összenyomható, és az alakját képes úgy megváltoztatni, hogy nagyon szűk helyeken is elférjen.

A gép a biológiailag inspirált számítástudomány, a biomimikri újabb szép példája. Fejlesztőit az állatok különböző alakja és mérete ihlette meg. Az ő alapformája egy négyzet, egy-egy lábbal mindegyik oldalán, de összenyomható, hogy szélesebb legyen, mint mondjuk a rák, vagy megnyúljon, és hosszabb legyen, mint a csótány. Mérete ennek a tulajdonságának megfelelően, 2,1 és 3,4 centiméter között variálódik.

alakvalto0.jpg

Az alakváltás a fejlesztés alapkoncepciója. Kaushik Jayaram, az egyik mérnök szerint a mai robotok zöme alapvetően úgy néz ki, mint egy kocka. De miért kellene mindnek egyformának, kockának lennie? Az állatok formája és mérete is különféle – hangzik az alakváltás magyarázata.

Ha zömökebb, ha hosszabb, CLARI mindenképpen pehelysúlyú. A négylábú miniatűr robot azért ölthet számos formát, mert mindegyik lába önálló robotként képes működni. Áramköri lap és kettős aktuátor úgy mozgatja, mint egy emberi csípőízületet.

alakvalto.jpg

Fejlesztői elmondták, hogy bármilyen környezeti feltételhez alkalmazkodó, alakját annak megfelelően váltogató, általános rendeltetésű robotot akartak építeni. Jellemző módon, apró réseken is átfúrja magát, egy kicsit úgy, mint a bogarak.

Tenyerünkön elfér, tömege kevesebb, mint egy pingponglabdáé. A moduláris tervnek köszönhetően, négylábú változatából egészen különös, vad, csavargó gépek alakíthatók ki. Könnyen egyedire formálható, további lábak adhatók hozzá. A kutatók például hálókat megmászó, pókszerű nyolclábú masinát is terveznek létrehozni belőle.

Egyelőre persze gyerekcipőben jár még, vezetékekhez van kötve, azok látják el árammal, de a jövőben a tervek szerint más robotok számára megközelíthetetlen helyekre, például sugárhajtóművek belsejébe vagy épületromok közé is be tudja majd préselni magát.

A későbbi alkalmazások adják magukat, CLARI többek között katasztrófa utáni kutatási-mentési műveletekben vehet valamikor részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718205947
süti beállítások módosítása