Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pizzát, parfümöt, ruhát, graffitit csinál az MI

2018. október 26. - ferenck

A „Hogyan generáljunk (majdnem) mindent” MIT (Massachusetts Institute of Technology) csoport tömegek számára akarja hozzáférhetővé tenni a mesterséges intelligenciát.

Látszatra kreatív feladatokat megoldó és minden héten egy adott témával kapcsolatos teljesen új tervekkel előálló algoritmusokat fejlesztenek, gyakoroltatnak. Tevékenységük azonban nem merül ki ezzel, mert utána meg is valósítják az MI-rendszer ötletét, legyen szó pizzákról, ruhákról, parfümökről stb.

mit_ai.jpg

Véleményük szerint ezek a szokatlan, időnként kifejezetten bizarr dolgok segítik az átlagembereket a mesterséges intelligencia megértésében és megbecsülésében, rajtuk keresztül jobban látják, mire képes ma egy MI, és (egyelőre) mire nem.

„A projekt célja az MI demokratizálása a széles nyilvánosság számára. Jelenleg csak szakemberek, fejlesztők tudják kreatívan felhasználni, mások hozzá sem férnek” – jelentette ki a csoportot alapító Pinar Yanardag.

mit_ai0.jpg

A legtöbb projekt gépitanulás-algoritmuson alapul. Az algoritmusok többezer pizzarecepten, parfüm-összetételen stb. gyakorolnak, majd az eredetire nagyjából hasonlító, egy kicsit azonban mégis furcsa vagy teljesen abszurd saját változatot generálnak. Például fiktív összetevőkből áll a pizza, sütésénél pedig alapvető lépések maradnak ki.

Két projektnél, ruha- és graffiti-tervezésnél az algoritmusok generatív ellenséges hálózatot (generative adversarial network, GAN) használtak. Egy ilyen rendszerben két idegháló dolgozik: az egyik alkot, a másik bírálja, összjátékuk folyamatosan javítja a teljesítményt.

MI-kutatók általában GAN-alapú algoritmusokkal próbálnak a valódihoz tényleg hasonló objektumokat generáló gépi megoldásokat kidolgozni.

Az eredmény: a divatbot és a graffitibot intelligensebben dolgozik, mint a többi MI. Ezek az algoritmusok kevésbé megmosolyogtató objektumokat generálnak. Ha pizzarecepten munkálkodnának, ha nem is csúcskategóriás, de biztosan ehető lenne.

A projekt rendeltetése azonban nem ez (a két intelligensebb bot inkább csak kísérlet), hanem a célközönség – az átlagemberek – szórakoztatása, hogy lekösse őket a mesterséges intelligencia, és egyáltalán, legyenek róla konkrét ismereteik, tapasztalataik.

A csoport hetente videót tesz közzé az aktuális algoritmusról. Felhasználóbarát eszközön dolgoznak, hogy az érdeklődők technikai ismeretek nélkül is elkészíthessék saját változatukat az adott hét témájáról.

Yanardag meggyőződése, hogy egy fejlett MI nem helyettesíti, hanem növeli az emberi kreativitást. Munkáikkal magasabb szintre kívánják emelni az ember-gép együttműködést.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4714320929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása