Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A műhold nélküli kvantumnavigáció ugyanolyan pontos lehet, mint a GPS-es

2018. november 05. - ferenck

A mesterséges intelligencia mellett a kvantumszámítások, a kvantumszámítógép tűnik a legígéretesebb és a jövő arculatát legmarkánsabban formáló infokom technológiának. Egyelőre bizonytalan, mikor lép működésbe a gyakorlatban is hasznosuló első kvantumkomputer, de a nagy cégek fejlesztései, a területbe fektetetett óriási összegek, mind azt jelzik, hogy hamarosan sor kerülhet rá.

Pár éven belül a globális helymeghatározó rendszerek, a GPS-ek is élvezhetik a technológia előnyeit, komoly hasznukra válhatnak a kvantumfizika-alapú navigációs eszközök.

kvantumnavigacio.jpg

Mivel az utóbbi időben sok GPS-t meghackeltek, vagy egyszerűen csődöt mondtak, véletlenül zavartak és kvázi használhatatlanná tettek rendszereket, az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiája úgy döntött, hogy hallgatóinak – mint a múltban – meg kell tanulniuk a csillagok állása alapján tájékozódni. Kilenc éve azért hagytak fel ezzel a gyakorlattal, mert a GPS-ek akkor annyira holtbiztos megoldásnak tűntek, hogy minden más lehetőséget feleslegesnek tartottak.

De mi történik, ha felhős az ég, és nem látjuk a csillagokat?

Az amerikai hadsereg és több nemzeti laboratórium, cég (például a Lockhead Martin) ezzel a ténnyel is számolva dolgozik gőzerővel a GPS-eket forradalmasító kvantumszenzorokon és a velük működő kvantumnavigátorokon. Az újítás abból, áll, hogy az új rendszereknek nem lesz szükségük műholdra.

kvantumnavigacio2.jpg

A kvantumnavigátor parányi szintetizált gyémántkocka: a szokásos szénrács mellett nitrogénatomok is találhatók benne. Ha zöld lézer hatol át a kockán, a nitrogénes részek vörös fényt bocsátanak ki. A fény intenzitása attól függ, hogy a mágneses mezők milyen erővel és irányból hatnak a kockára.

A földi mágneses mező mintázataihoz kalibrálva, a navigátor globális helymeghatározó eszközként is használható. Nem kell hozzá (hackerek által feltörhető) műholdas kapcsolat. A forgásmérő és a többi kvantumeszköz más fizikai szerkezeteken alapulnak, másféle ingerekre reagálnak, a kvantummechanika használatával viszont komoly előnyeik vannak a mai technológiákkal szemben.

Az amerikai hadsereg és kormány bizakodik, hogy a kvantumszámítások fejlődésével, a következő évtizedben a kvantumnavigációs eszközök is elterjednek. A Lockhead Martin mágnesességmérője már most közel annyira pontos, mint a GPS-ek, sürgősségi esetekben hamarosan tartalékként vagy az adatok hitelesítésére használható lesz.

Egyelőre viszont nem helyettesíti a globális helymeghatározó rendszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4414352591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása