Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Idegháló felügyeli a ruhatisztítást

2018. november 19. - ferenck

Mesterséges ideghálók jóvoltából számítógépek egyre jobban értenek szövegeket, beszélt nyelvet és képeket. A technika elsajátításához nagyon masszív komputerek, több év kutatómunka és a matematika mélységei iránti érdeklődés kell. A mindezekkel az adottságokkal rendelkező személyek többsége az MI jövőjét alakító valamelyik nagyvállalatnál dolgozik.

Az infokom titánok versengése azonban demokratizálja is a technológiát. Cégek mesterségesintelligencia-fejlesztőkészleteket és kutatási eredményeket tesznek ingyen közkinccsé, megnyitva az utat hobbisták és hackerek, és minden más érdeklődő előtt.

tahara0.jpg

„Középiskolások olyan fejlesztéseket végezhetnek, amelyekre néhány éve még a világ legjobb kutatóinak sem volt lehetőségük” – nyilatkozta a talán legismertebb gépitanulás-szakértő, a Google-nál és a Baidunál már több projektet levezényelt Andrew Ng.

Ng és mások is nagyon bíznak az „amatőr MI-robbanásban.” Szeretnék, ha a technológia fizikailag és kulturálisan is túlmutatna a Szilícium-völgyön és a világ más ismert kutatólaboratóriumain, és „kívülállók” is bekapcsolódnának a fejlesztésekbe, például indiaiak hasznosítanák az online megtanultakat, és saját – „házi” – mesterséges intelligenciával tisztítanák a vizet stb.

Tömeges mértékben beindulna a csináld magad (Do It Yourself, DIY) MI.

tahara.jpg

Tömeges terjedésről ugyan még nem beszélhetünk, de a folyamat már megkezdődött. Egyik példája a 38 éves japán Daisuke Tahara. Családja nyolc ruhatisztító üzlet tulajdonosa az 50 ezres Tagawa városkában, ahol az elöregedő és csökkenő lélekszámú lakosság miatt nehéz új alkalmazottakat találni.

Tahara eldöntötte, hogy emberek helyett komputerekkel növeli a munkaerőt. Először jobb számítógépes rendszerrel próbált modernizálni, hogy ügyfelei automatikusan bejelentkezhessenek, és rendeléseket tudjanak leadni. Legtöbb alkalmazottja azonban nem értett a technológiához, és nehezen sajátította el a szükséges ismereteket.

Tahara fogta magát, és megtanult kódolni, online utána járt, hogyan vizsgálhatják át szoftverek az ügyfelek ruháit. Rengeteget olvasott a gépi tanulásról, angol és programozói tudását szinte a tökélyre csiszolta. Kb. 40 ezer fényképet készített különféle ruhadarabokról, és a saját maga által írt kódot gyakoroltatta rajtuk.

A rendszert júliusban kezdte el tesztelni egyik szárítóüzletében.

A kliensek kamerával felszerelt asztalra teszik a ruháikat, a szoftver átnézi és megszámolja őket, az eredmény tableten jelenik meg. Az ügyfelek első alkalommal segítségre szorulnak, a későbbiekben viszont már maguk is elboldogulnak.

Tahara elmondta, hogy alkalmazottai először gyanakodtak, de aztán rájöttek: a rendszer könnyebbé teszi munkájukat. Hamarosan újabb szárítóüzletet akar nyitni, ahol csak mesterséges intelligencia dolgozna, személyzet nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7114376997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása