Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mellékhelyiséget tisztít a robot

2018. november 27. - ferenck

Egy hasznos háztartási robotnak három tevékenységhez kellene értenie: összehajtogatni a kimosott ruhákat, mosogatni és kitisztítani a mellékhelyiséget. Előbbi kettőre akadnak példák, vagy inkább kísérletek, utóbbival viszont eddig még egyetlen fejlesztő sem próbálkozott.

A Japánban rendezett Robot Világszemlén (WRS) a gépeknek a padlót és a csészét is rendbe kellett tenniük. A német Koblenz-Landau Egyetem TIAGo mobilszerkezete szinte tökéletesen elvégezte a feladatot.

toilet.jpg

A versenybírák véletlenszerűen vizet locsoltak a vécébe és melléje. A gépeknek a folyadék legalább 80 százalékát és a csészében lévő dolgokat kellett eltávolítaniuk.

TIAGo először a vécét, majd az ülőkét detektálja. A kar végén lévő szivaccsal tisztogat, az szívja fel a folyadékot. Ezzel egyidőben a kar papírdarabokat, papírtekercs-végeket is összeszed. A szemetet az oldalán lévő kosárba rakja, majd megtisztítja a padlót.

A csapatok többféleképpen közelítették meg a feladatot. Egyesek az egész helyiséget körbevevő robotrendszert építettek, amely ugyan gyorsabb és talán pontosabb is a mobil manipulátor TIAGonál, praktikusnak viszont egyáltalán nem nevezhető.

toilet0.jpg

TIAGo nem kifejezetten gyors, viszont, mint ahogy a Berkeley Kaliforniai Egyetem mosott ruhákat hajtogató híres PR2 robotja is bizonyítja: a tempó egyáltalán nem fontos, feltéve, hogy a lakástulajdonos nem tartózkodik otthon. Robotporszívók sem szélsebesek, de kit érdekel, hogy egy-két óra alatt végzik el a 20 perces munkát, ha nem vagyunk jelen?

Egyelőre azonban messze vagyunk a praktikus otthoni autonóm mobilrobotoktól. Hasonló feladatokat hamarabb végezhetnek szállodákban, ahol sok a szoba, minden helyiség egyforma, naponta kell takarítani.

A mai robotok előrejelezhető/kiszámítható környezetben, hosszú ideig tartó és ismétlődő tevékenységek végzésére jók. Egy szállodai tisztítórobot megfelel ezeknek a kritériumoknak, és legyen akármennyire drága, jó befektetés lehet.

A közeljövő hoteljeiben valószínűbb azonban, hogy ember-robot csapatok takarítanak. A humán fél a nehezebb részt, például az ágy rendbetételét, a roboté a padló és a fürdőszoba.

Takarítórobotok munkába állításának azonban nem a hardver, és nem is a szoftver a legfőbb akadálya, hanem az emberi tényező. Mellékhelyiségek, fürdőszobák takarítását ugyanis hibátlanul és gyorsan elvégezzük, még ha nem is szeretjük.

Akkor viszont miért fizetnénk egy házi robotért?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8414385202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása