Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerika meg akarja őrizni vezető szerepét az MI-kutatásban

2019. február 14. - ferenck

A „hivatalos” mesterségesintelligencia-kutatások ugyan az Egyesült Államokban, még az 1950-es évek második felében kezdődtek, az elmúlt időszakban viszont más országok, például Kína, Kanada vagy Franciaország komolyabb lépéseket tett a technológia hasznosításáért.

Az USA mindenképpen meg akarja őrizni vezető szerepét, és Donald Trump elnök hétfőn aláírta a kormány MI-elképzeléseit tartalmazó rendeletet, az „Amerikai MI kezdeményezést.”

us_ai.jpg

Az iniciatíva anyagi források átcsoportosításával, új források megteremtésével, az országra szabott megoldások kidolgozásával akarja fellendíteni az Egyesült Államok mesterségesintelligencia-iparát.

A terv öt pontból áll össze.

Az anyagi erőforrások átcsoportosításával szövetségi pénzosztó ügynökségeket utasítanak, hogy „adjanak elsőbbséget” mesterségesintelligencia-kezdeményezéseknek, hatékonyan támogassák a szakterületi befektetéseket.

us_ai0.jpg

Új források teremtésével MI-kutatók számára elérhetővé teszik a szövetségi adatokat, számítási modelleket és erőforrásokat.

A Szabványok és Technológia Nemzeti Intézetének (NIST) „megbízható, robusztus, biztonságos, hordozható és interoperábilis” MI-rendszerek fejlesztésére ösztönző szabványokat kell kidolgoznia.

A dolgozókat fel kell készíteni a jövőre, a változásokra. Ennek érdekében szövetségi ügynökségek hatékonyan fogják támogatni az MI-vel és alkalmazásaival foglalkozó tréningeket.

A kezdeményezés keretében a nemzetközi együttműködéseket bővítő tervet is kidolgoznak. Az együttműködéseknek úgy kell történniük, hogy az MI-fejlesztések megfeleljenek az amerikai értékeknek és érdekeknek – áll a rendeletben.

Mindegyik pont fellendítheti az amerikai MI-kutatást, versenyképesebbé teheti az Egyesült Államokat, kérdés, hogy hogyan kivitelezik.

Ha a Fehér Ház fenn akarja tartani az USA katonai és gazdasági szerepét, külföldi befolyását, létfontosságú, hogy legyen koherens MI-stratégiája. A Trump-adminisztrációt többen bírálták, hogy más országokkal, különösen a 2017-ben MI-tervet meghirdetett Kínával ellentétben, nem lépett ezen a területen.

Az Obama-adminisztrációban az elnök gazdasági tanácsadó bizottságának vezető szerepét betöltő Jason Furman, harvardi professzor szerint az új MI-terv bizakodásra ad okot, viszont csak az első lépés. Legfontosabb a szigorú és következetes kivitelezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2414623688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása