Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A sebészek nincsenek felkészülve a robotokra

2019. március 20. - ferenck

Kórházakban egyre gyakrabban használnak új csúcstechnológiákat, többek között mesterséges intelligenciákat, robotokat, például a Da Vincit és hasonló rendszereket. Egyes területeken (banki szektor, egészségügy stb.) úgy tűnik, eljött az alkalmazott MI-k érájának korai szakasza.

Matthew Beane, a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetem társadalomtudósa két év kutatás után megjelent tanulmányában nyugtalanító tényre figyelmeztet: sebészek ugyan elvégzik a műtéteknél segédkező robotokkal kapcsolatos hivatalos tanfolyamot, képesítést is kapnak róla, a gyakorlatban viszont alig értenek hozzájuk. Megállapítása nemcsak az orvosok új generációjára, hanem más területekre is érvényes – még a fiatal szakemberek sincsenek felkészülve a társadalmat sokak szerint teljesen átalakító MI-kre, robotokra.

hospitalrobot.jpg

Egy műtéthez négy kéz kell, de még jobb, ha hat áll rendelkezésre: a sebészé és a mellette segédkező rezidens orvosé, orvosoké. A legelterjedtebb műtőrobot, a hatékonyságot növelni és a hibákat csökkenteni hivatott Da Vinci rendszerrel megváltozott a helyzet, mert elég, ha csak a sebész van jelen.

Mivel a robot működtetéséhez kevesebb személy kell, rezidens orvosok és egyetemisták 10-20 százalékkal kevesebb időt töltenek gyakorlással. Pedig a sebészrobotok bevezetésével kisebbek a vágások, gyorsabban felépül a beteg. Sokak szerint ők jelentik a medicina jövőjét, mások viszont munkahely-vesztéseket prognosztizálnak.

hospitalrobot0.jpg

„A robotkar lesz a mester. Csak megnyomom, és ő csak vág, pontosan ott, ahol a 3D modellen kidolgoztam” – magyarázza a MAKO ortopédiai sebészrobot működtetésére betanított kanadai orvos, Anthony Adili.

Adili a kivételek közé tartozik, mert a legtöbb robotkezelői képesítéssel rendelkező orvos alig gyakorol.

A Pennsylvania Egyetemen tanító Benjamin Shestakofsky szerint hasonló jelenség figyelhető meg a szoftverfejlesztésben is. Egyes munkák kiszervezésével cégek fiatal dolgozói elődeiknél lényegesen kevesebbet gyakorolnak.

Alacsonyabb szakképesítést igénylő munkáknál is ugyanez a helyzet. A közeljövő nagyáruházaiban és raktáraiban komoly szerephez jutnak a robotok, kevesebb humán munkaerőre lesz szükség, de a gépek mellé mindenképpen kellenek kezelők és karbantartók. Eddig nagyon kevesen vettek részt ezirányú átképzésén…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7014699994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása