Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Idősotthonokban robot olvassa fel a Bibliát

2019. április 03. - ferenck

Csúcstechnológiákat egyre gyakrabban használnak idősek ápolására, gondozására. A fejlesztők a személyes jelleget mindenképpen szórakoztató, pozitív érzéseket kiváltó, sokszor emberszerű robotokkal igyekeznek elérni. Ápoláson kívül társpótlékként is használnak ilyen szerkezeteket.

Ezek a megoldások Japánban a legnépszerűbbek.

Gabriele Trovato, a tokiói Waseda Egyetem kutatója közel félméteres SanTO nevű robotja hasonló célt szolgál, de egy kicsit tovább is megy. Hívő katolikusoknak szánták; úgy néz ki, mint egy oltár. Díszlet-funkciója mellett figyel felhasználójára, és az illető hangulatának függvényében, vallásos szövegeket olvas fel neki.

bibliaolvaso_robot.jpg

Szoftvere segítségével képes meghallgatni személyeket, speciális érzelmek jeleit kutatva leszkennel arcokat, majd az adott pillanatban relevánsnak tűnő sorokat olvas fel a Bibliából.

Trovatot vallási vezetők figyelmeztették, hogy a gép mesterséges intelligenciája ne interpretálja, hanem csak idézze a szövegeket.

„Azt mondták, hogy a hit kommunikálásában rendkívül fontos az emberi tényező. Még a Biblia megfelelő részének, megfelelő szövegének a kiválasztása sem megy könnyen” – magyarázza a fejlesztő.

bibliaolvaso_robot0.jpg

Amikor Trovato azt mondta SanTO-nak, hogy fél a jövőtől, a robot az életről idézett bibliai szöveget.

Vallás és csúcstechnológia újkeletű házassága érdekes kérdést vet fel: ki vagy mi befolyásolja személyek hitbeli meggyőződését?

A robotika és a mesterséges intelligencia fejlődésével, az infokommunikációs technológia egyre inkább összekapcsolódik a vallásokkal: robotok mondanak el példabeszédeket, a pápa appokat ajánl, Kiotó egyik buddhista szentélyében cyberpunk kinézetű robot bódhiszattvához imádkoznak a hívők.

SanTO azonban más szempontból is különleges.

A pici robot nemcsak vallásos gondolatok terjesztésében segíthet, hanem magányos és/vagy idős személyek jobb társpótléka lehet, mint egy robotkutya, vagy más high-tech szerkezet.

„Érdekes arra fókuszálni, azt tanulmányozni, hogy a médium megváltozása hogyan befolyásolja személyek Istenhez fűződő viszonyát, vallási tevékenységüket” – összegez Travato.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7214736077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása