Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Víz alatti robot segít megmenteni a Nagy Korallzátonyt

2019. április 17. - ferenck

Ausztrál kutatók a Nagy Korallzátonyhoz lárvaállapotban lévő korallokat szállító robotot építettek. Bizakodnak, hogy a gép visszaad valamit a zátony „régi fényéből”, abból az állapotából, amikor a klímaváltozás negatív hatásai még nem váltak egyértelművé a csodálatos természeti képződményen.

Szeretnék visszafordítani a kifehéredési folyamatot.

coral_barrierreef.jpg

Az iPadről vezérelt LarvalBot nevű gép a korábban a korall körüli ragadozókat üldöző és leölő vízalatti drón barátságosabb változata, egyben újabb kísérlet a robotika az UNESCO világörökséghez tartozó zátony, és általában a korallzátonyok megmentése, újjáélesztése közbeni alkalmazására.

A projektben résztvevő tudósok szerint munkájuk gyepszőnyegek termékenyebbé tételéhez hasonlít; annyi különbséggel, hogy fű helyett gyönyörű és bonyolult vízalatti ökoszisztémával dolgoznak.

coral_barrierreef0.jpg

A korallzátony lárvákkal történő behintése előtt a kutatóknak először meg kellett találni a „magokat.” Ennek megfelelően tavaly novemberben többmillió korallspermát és -tojást gyűjtöttek össze.

A zátony teljes „felújításához” évi több tízmillió „felnőtt” korallnak kellene képződnie. A kutatók technológiai cégeket is be akarnak vonni a kivitelezésbe, mert elképzeléseik robotika és más automatizációs technológiák nélkül megvalósíthatatlanok.

Robotból is többre lenne szükség…

„Egyelőre fel kell gyorsítani a folyamatokat, hogy lehetővé váljon korallok tömeges előállítása. Terveim szerint technológiai cégekkel kivizsgáljuk a zátony megújításának lehetőségeit, és megfelelő technikákkal úgy méretezzük a megoldást, hogy hatékony legyen” – nyilatkozta Taryn Foster, az egyik kutató.

LarvalBot decemberben végezte az első szállítást, fejlesztői most tervezik a második bevetést. Az októberre-novemberre előrejelzett küldetés egybeesik a korallzátony természetes szaporodási periódusával.

A robot alá fog merülni, többmillió lárvát széthint, amelyekből a remények szerint teljesen új korall fejlődik ki.

Tevékenysége ígéretes, csakhogy hiába a sok bébikorall, ha egyelőre nincs megfelelő mennyiségű érett egyed.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7914766112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása