Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Dél-Korea állatokat utánzó katonai robotokat fejleszt

2019. május 17. - ferenck

Dél-Korea madarak, kígyók és tengeri állatok, sőt rovarok mozgását és képességeit is utánzó újgenerációs katonai robotokat fejleszt a jövő csatatereire. A tervet, a harctéri egységeket segítő biometrikus eszközök létrehozását a hadsereg fegyverrendszereiért felelős Védelmi Beszerzési Programhivatal (DAPA) jelentette be.

Az elképzelések szerint a valódi teremtményeken alapuló robotokat – „biobotokat” – 2024-ben vethetik be.

biobot.jpg

Általános vélemény, hogy a dél-koreai hadseregnek a jelenleginél jóval nagyobb mértékben kell alkalmaznia a csúcstechnológiákat. A legfőbb ok hasonló, mint Japánban: a csökkenő születésszám miatt egyre kevesebben töltik le a szárazföldi erőknél 21, a légvédelemnél 24 hónapos kötelező katonai szolgálatot. A kisebb születésszám mellett egyre többen tiltakoznak a kötelező szolgálat miatt, és a kormány sokat enyhített a feltételeken, például vallási meggyőződés, túlsúly, mentális problémák vagy az egész testet beborító tetoválások miatt is kaphat valaki felmentést.

Míg a dél-koreai hadseregben kb. 600 ezren teljesítenek szolgálatot, 3,1 millió tartalékossal, addig az észak-koreaiban 945 ezren, a tartalékosok száma pedig 7,6 millió.

biobot0.jpg

A bevezető szakaszban a madárszerű androidok vagy úszórobotok felderítő akciókban vesznek majd részt. Az ellenség lépéseiről miniatűr repülőeszközök szolgáltatják az információt, míg a kígyóféle robotok lezárt területekre is bejuthatnak.

Katonai műveletek mellett a keresésben és a mentésben is részt vehetnek, és katasztrófa sújtotta terepeken szintén bevethetők.

„A biometrikus robotok megváltoztatják a jövő hadviselését, a kapcsolódó technológiáktól mindenki a védelmi ipar fellendülését várja” – nyilatkozta Park Jeong-enn, a DAPA egyik szóvivője.

A DAPA azért kezdett el biológiailag inspirált gépekkel foglalkozni, mert az evolúció túlélésre, a környezethez való alkalmazkodásra tervezte az állatokat, sikerüket pedig többmillió év tanúsítja.

A dél-koreai hadsereg szorosan együtt akar működni az ország mesterségesintelligencia-kutatásban világviszonylatban is a leginnovatívabbak között számon tartott technológiai cégeivel.

MI-ben valóban értek el szép eredményeket, a katonai alkalmazásokat viszont eddig elhanyagolták.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5914831392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása