Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Implantátum nélkül irányít az agy egy robotkart

2019. június 26. - ferenck

Ha elménkkel akarunk irányítani egy robotot, két lehetőség közül választhatunk.

Vagy agyi implantátummal tesszük, ebben az esetben a vezérlés sima és folyamatos. A másik opció, ha elkerüljük a kockázatos és drága sebészi beavatkozást, és agyhullámainkat egy koponyánkon kívüli eszköz érzékeli. Utóbbinál az irányítás döcögős, és távolról sem annyira pontos, mint a beültetésnél.

robotkar.jpg

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem, a világhírű CMU kutatóinak legújabb fejlesztése a két lehetőség közti szakadékot igyekszik áthidalni, és az első tesztek alapján sikerrel.

Megalkották a világ első olyan külső eszközét, amellyel elménk implantátum nélkül folyamatosan és problémamentesen vezérelhet robotkart. Azaz ugyanúgy működik, mintha invazív módon az agyba juttatott szerkezet irányítaná.

robotkar0.jpg

A rendszerrel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a jövőhöz, amikor mindannyian ilyen eszközökkel kontrolláljuk a környezetünkben lévő technológiákat.

A kutatók az érzékelést és a gépi tanulást összekombinálva hozták létre a különleges agy-számítógép interfészt (brain-computer interface, BCI). A felhasználó EEG (elektroenkefalográf, az idegsejtek elektromos aktivitását valósidőben regisztráló elektrofiziológiai mérőeszköz) sapkát visel, az interfész azon keresztül éri el az agyhullámokat.

A rendszer tesztelésekor a résztvevőket megkérték, hogy egy számítógépes monitoron agyukkal irányítsák a kurzort, amelyet a robotkar folyamatosan követett. Pontosan, valósidőben, zökkenőmentesen tette – a nem invazív BCI megoldások közül elsőként.

Az emberi aggyal irányított robotrendszerek fejlesztésének fókuszában a mozgássérültek és más fogyatékkal élő személyek állnak. Bin He, a CMU egyik kutatója szerint a jövőben a technológia nem fog rájuk korlátozódni, hanem mindenhol jelen lesz (ubiquitous) és mindenki használhatja.

„A jelek nem invazív módon történő érzékelésének technikai kihívásai ellenére, mindenképpen el akarjuk terjeszteni ezt a biztonságos és gazdaságos technológiát. Munkánk fontos lépés afelé, hogy a BCI-k ugyanúgy segítsenek mindenkit, mint ma az okostelefonok” – nyilatkozta a kutató.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr714913114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása