Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges agyat fejlesztett az amerikai hadsereg

2019. augusztus 05. - ferenck

Az amerikai hírszerző ügynökségek 2010 óta szigorúan titkos „mesterséges agyat”, egy Sentient („érző”) nevű katonai MI-rendszert fejlesztenek. A Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) teljesen integrált rendszeréről némi információ azért kiszivárgott, ezek alapján műholdpozíciókat, de hamarosan csatatéri műveleteket is koordinálhat.

„Rengeteg adatot fogyaszt és dolgoz fel. Közönséges mintázatokat katalogizál, anomáliákat derít fel, segít ellenséges csapatok lehetséges lépéseit előrejelezni, modellezi azokat. Sem a mintázatokról, sem az anomáliákról nem szolgáltatunk infót, de elképzelhetik, hogy a ne mozgasson meg egy rakétát, illetve mozgasson meg egy rakétát típusú dolgok szerepelnek a listán. A műholdak szenzorait jókor irányítja jó felé. Gondolkodó rendszer” – nyilatkozta az NRO közügyekkel foglalkozó irodáját vezető Karen Furgerson.

sentient.jpg

Furgerson többet nem is árulhatott el, mert egy ilyen rendszer eleve felkelti a katonai riválisok figyelmét, és igyekeznek egyrészt mindent megtudni róla, másrészt ellehetetlenítenék a működését.

Sentient a műholdakat hatékonyabbá, eredményesebbé teszi, embereknek pedig abban segít, hogy a szénakazalbeli tű keresése helyett, mélyelemzésekre fókuszáljanak. Egyes kérdésekben viszont nyilván elfogult, megkérdőjelezhető következtetéseket von le, és komoly személyiségi jogi (privacy) aggályokat is felvet.

sentient0.jpg

A műholdas programok a legszigorúbban titkos hírszerzési kezdeményezések közé tartoznak. Például amikor június 13-án a Hormuzi szorosban megtámadtak két olajszállító hajót, a Black Sky globális platform a helyszínre irányította a műholdjait, és a robbanást követő füst még a légben szállt felfelé, amikor lefotózták. A sodródó hajó jelzéseiből is egyértelművé vált, hogy az addiginál jobban kell figyelni az Iránhoz közeli, stratégiai jelentőségű tengeri kereskedelmi útvonalat.

Az adatokat különféle források gyűjtötték, ideális esetben viszont egyetlen automatizált rendszer végezné a munkát, és csoportosítaná az infókat.

Az NRO, katonai szervezetek és a kereskedelmi műholdak térinformatikai hírekkel kiegészített adataihoz túl kevés az ember, még egy hadsereg sem lenne elég a feldolgozáshoz.

Sentient viszont igen, összekapcsolná az adatpontokat, formákat ismerne fel, egyetlen kép alapján látná a károkat stb. Rengeteget segítene humán hírszerzőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4914993224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása