Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan lesznek Wikipédia-szócikkekből tudományos dolgozatok?

2019. október 01. - ferenck

Az MSCHF digitálistermék-ügynökség a napokban tette közzé bármelyik Wikipédia-szócikket „valódi” tudományos dolgozattá, tanulmánnyá alakító M-Journal honlapot. Elég egy képernyőkép róla, és máris idézhető, tanárainknak elküldhető a link.

Az MSCHF saját „tudományos újságjában” újra publikálja a teljes szócikket. Az oldalon bármilyen Wikipédia-anyagra rákereshetünk vagy beilleszthetünk egy linket, amelyből nem a Wikipédiára, hanem az M-Journalra utaló hivatkozást generál.

wikipedia_1.jpg

Gabe Wheely, az MSCHF alapítója elmondta, hogy a projekt a diákokat nem a lényegre törő, felesleges munkákra kényszerítő oktatási rendszer kritikája is egyben. Fárasztó és sokszor csak az időt pocsékoló források elolvasásától kíméli meg az egyébként is elfoglalt diákokat.

„Legyen bármi is a célja, rendeltetése, a legtöbb tanulmánynak hivatkozni kellene a Wikipédiára. Egészen jó és megbízható forrásról van szó” – magyarázza Wheely, majd elmondta: ismer egy diákot, aki az M-Journalt használta valamelyik dolgozatához, és a tanára nem csípte fülön.

wikipedia0_1.jpg

Természetesen az is elképzelhető, hogy a tanár egyáltalán nem törte magát a hivatkozott anyag elolvasásával. A „tanulmányok” között egyébként nem meglepő módon bőven találhatók kifejezetten alacsony színvonalúak is.

Az M-Journal különféle stílusú idézeteket szintén generál.

Az egyik legszórakoztatóbb tény a honlappal kapcsolatban, hogy amikor az adott tanár a tudományos dolgozat linkjét kéri, a honlap ránézésre egészen meggyőző linket hoz létre, kamu fizetőfallal (paywall), azaz a teljes dolgozat csak anyagiak ellenében olvasható el. A komplett változathoz a potenciális előfizetőktől nem kis összeget, havi 300, vagy évi 1000 dollárt kér.

Tudományos dolgozatok elolvasásáért viszont általában senki nem szokott fizetni. Diákok feltehetően élni fognak a lehetőséggel, utána pedig bizakodhatnak, hogy tanáraik semmit nem tudnak a fizetőfalakat kijátszó nyílt forrású és elérhető projektekről.

„Szórakoztató az egész. Létrehoztunk egy, történeteket mesélő, és az emberek életmódjára utaló kommentárokat tartalmazó terméket” – folytatja Wheely, és hozzáfűzte: cége minden hónap második és negyedik keddjén új projektet tesz közkinccsé.

A beszédes nevű, inkább a médiahack kategóriába tartozó MSCHF (a mischief „csíny”, „baj” rövidítése) nem először igyekszik diákokon segíteni. Tavaly szeptemberi Times Newer Roman projektjük az ismert betűtípust (fontot) azért nagyította fel egy kicsit, hogy a dolgozatok hosszabbnak tűnjenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9915176120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása