Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Akrobatamutatványokkal parádézik Atlas, a humanoid robot

2019. október 02. - ferenck

A robotjairól méltán világhírű Boston Dynamics közzétette legújabb videóját Atlasról, a fej nélküli humanoidról. Eddigi teljesítménye – futott, farönkökön szökellt át, ugrált – az átlagos emberi tornászképességek keretein belül maradt, legfrissebb atletikus-akrobatikus adottságai viszont túlmutatnak azokon, hivatásos sportolókat, akrobatákat idéznek.

A 80 kilót nyomó és 1,45 méter magas robot, lábait, karjait és torzóját használva, olyan könnyedén abszolválja a látványos mutatványokat, mintha sokéves rutinnal rendelkező profi vagy talán egy kicsit több is lenne.

atlas.jpg

„A műveleteket finomhangoló új technikákat dolgoztunk ki. Először egy optimalizáló algoritmus minden egyes mozdulat hajszálpontos leírását dinamikusan kivitelezhető referenciamozgásokká alakítja át. Utána, Atlas a modellt előrejelző, egyik lépést a másikba zökkenőmentesen átcsúsztató kontrollerrel követi a mozgást” – áll a cég sajtóanyagában.

Fejlesztői azonban nem teljesen elégedettek, mert a gép ugyan sokkal gyorsabb korábbi változatainál, mozdulatai viszont csak 80 százalékban sikeresek.

A videótól többen elszörnyedtek – úgy teszünk, mintha „a Terminátort sosem láttuk volna” –, és Atlas atlétikus adottságaiból le is vonták a következtetést: az ember gépek feletti uralma hamarosan a végéhez ér.

atlas0.jpg

Mások viszont elragadtatással nézték, és még közelebbinek érzik azt a jövőt, amelynek utcáit emberek és robotok népesítik be.

Az elmúlt években a Boston Dynamic két tevékenysége miatt vált emblematikussá: egyrészt emberek és állatok mozgását meglepően jól utánzó robotokat fejlesztettek, másrészt szörnyülködést és csodálatot egyaránt kiváltó, az autonóm gépek rövid időn belüli eljövetelét sugalló, virálissá váló videókat tettek közzé a világhálón.

2017-ben a japán Softbank vásárolta fel az Alphabet (Google) tulajdonában lévő céget. Az elmúlt években fejlesztett négylábúi (Spot, WildCat, BigDog) ajtót nyitottak, masszív súlyokat cipeltek, óránkénti 30-35 kilométert futottak, de ennek ellenére Atlas a cég legemblematikusabb fejlesztése.

„A világ legdinamikusabb humanoidja” – nyilatkozták róla.

Az objektumok közötti távolságot mérő szenzor (lidar) és a sztereó látórendszer által irányított gép nemcsak tornászik, hanem akár 11 kilót is cipel, tárgyakat mozgat meg, elboldogul nehéz terepeken, egyensúlyát akkor is megőrzi, ha meglökik, és ha elesik, feláll.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1715184910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása