Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kapósak a mesterségesintelligencia-startupok

2019. október 14. - ferenck

Gépitanulás-szakértőkből ugyan nagy a hiány, de a mesterségesintelligencia-startupok ennek ellenére népszerűek, egyre nagyobb tempóban veszik meg őket, és a szigorú értelemben vett technológiai szektoron kívüli területekről is szép számban érkeznek vásárlók.

A szakterületen érintett cégek adatbázisaihoz hozzáférő, elemzéseket készítő CB Insights gépi intelligencia platform szeptemberi beszámolója alapján augusztusig annyi MI-céget adtak el, hogy az idei akvizíciók várható száma valószínűleg minden eddigi (mért) évet felül fog múlni.

mi_startupok.jpg

2010 óta átlagosan évi 38 százalékos növekedés tapasztalható.

A beszámoló egyik érdekes megállapítása, hogy az infokom-óriások átlagosan több céget vásárolnak fel, az akvizíciók nagy része azonban mégis a kívülállókhoz köthető.

A legnagyobb portfolióval az Apple rendelkezik, 2010 óta 20 mesterséges intelligencia-startupot vett meg, köztük olyanokat is, mint az almás készülékek népszerű funkciói közé tartozó, mindenki által ismert Siri és FaceID mögötti vállalkozásokat.

mi_startupok0.jpg

Az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és az Intel szintén jelentős felvásárlásokat jegyez, 2010 óta mindegyik legalább 7, gépi látással, természetesnyelv-feldolgozással, beszédfelismeréssel stb. foglalkozó céghez jutott hozzá.

Az outsiderek csapatát olyan nagyágyúk fémjelzik, mint a mezőgazdasági gépeiről, főként traktorairól ismert John Deere, valamint a MacDonald’s és a Nike. Nagyütemű felvásárlásaikat munkakörükbe tartozó tevékenységek, például termény-betakarítás, ügyfélszolgálat, leltározás finomhangolása és bővítése vezérlik.

A cégeket jó áron értékesítik, idén hét akvizíció haladta meg az 1 milliárd dollárt. Az utolsó áprilisban történt, a Roche Holdings gyógyszerészeti óriás 1,9 milliárdért vette meg a rákelemzéssel foglalkozó Flatrion Health-t. (Az anyag nem közöl összesített éves költési számokat.)

A beszámoló tanulsága, hogy a gazdaságban egyértelműen nő a mesterséges intelligencia stratégiai értéke. Egyelőre még mindig csúcstechnológiai specialitás, viszont már túlnőtte az internet- és a szoftveripart, és mind több IT-től távoli területen alkalmazzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1815220072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása