Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Pénzügyi szolgáltatók a számítási felhőben

2019. október 17. - ferenck

Az Amazon, a Microsoft és a többi, felhőszámítás-szolgáltatásokat kínáló infokom óriás a pénzügyi rendszer fontos elemeivé váltak. Többek szerint a folyamat következtében ugyanolyan szabályozásnak és ellenőrzéseknek kellene alávetni őket, mint a bankokat.

A Bank of England (BOE) nem foglalkozik a felhőszolgáltatók kivizsgálásával, ezzel szemben az amerikai Federal Reserve (Fed) igen, például az Amazon rendszerén tettek „villámlátogatást.”

cloud0_1.jpg

Jó okuk van rá, hiszen ma már teljes bankok és ügyfeleik többsége megtalálható a felhőben, de legalábbis használja azt. A fintech-megoldások fokozatos térnyerésével tíz éven belül a pénzügyi szolgáltatások, munkafolyamatok zöme ott fog bonyolódni, és ezt egyre többen érzik, például a Goldman Sachs egyik legfőbb partnere, informatikai társvezetője az Amazon Web Services (AWS) igazgatója.

Az előnyök mellett sok a kockázat is. Az infokom nagyágyúk korlátozott számával kevesebb a szolgáltató, koncentrálódnak a szolgáltatások, és minél kevesebb felületen zajlanak a tranzakciók, annál nagyobb a sikeres hackertámadások esélye. A Capital One felhőszervereit júliusban ért attak bizonyítja: egyik rendszer sem golyóálló.

cloud_1.jpg

A szabályozás a szokásos kullogó-módban követi a folyamatokat. a BOE szerint a technológiai szektor szolgáltatói a pénzügyi szabályozás paraméterein kívül esnek. A pénzügyi hatóságok viszont hiába rendelkeznek óriási tapasztalattal és tudással a szakmabeli kockázatokról, a biztonságtechnológiaiakhoz nem értenek.

Egyes nagyágyúk, például az Európai Bankszolgáltatási Hatóság (EBA) – és a Fed – látnak fantáziát a techcégek felhőinek (hálózatoknak, eszközöknek stb.) alkalomszerű kivizsgálásában. A cégek óvatosak, és mivel egyébként is sok a kötelezettségük, inkább előrelépnek, a pénzügyi hatóságokkal ők kezdeményezik a párbeszédet.

Mindeközben a jegybankok, például a BOE is készül a teljesen felhőszámítás-függő pénzügyi világra. Változatosabb profilú alkalmazottakat vesznek fel, a hagyományos ismeretek mellett nem árt, ha a jelentkező az adattudományhoz és a számítási felhőkhöz is ért.

A pénzügyi ellenőrzés viszont szélsőségbe is átcsaphat, amit jelez, hogy a brit szolgáltatók 43 százaléka szerint a túlszabályozás komolyan akadályozza a „felhőbe költözést.” Elvileg két nagy előnye lenne: csökkennének az infrastrukturális kiadások, nőne az információbiztonság.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5515225260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása