Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kártérítést kapnak a mixerek, ha egy robot elveszi a munkájukat

2020. január 02. - ferenck

Robotok porszívóznak, recept alapján főznek, énekelnek, idősekre vigyáznak, gyerekekkel játszanak, segédtanárokként oktatnak… A közelgő változásokról, az MI és a robotika miatti állásvesztésekről, tömeges munkanélküliségről, ma még elképzelhetetlen, teljesen új munkakörökről pro és kontra is rengeteg anyag jelent meg, változatos megoldásokkal.

Egyes robotok már koktélokat is kevernek, mint például Toni, a pincér, a torinói Makr Shakr fejlesztése.

robotpincer.jpg

Az elegáns gép kásásra töri a jeget, lime-ot és citromot, fehér és barna cukrot, kever, összesen kb. 200 alapanyaggal elboldogul. Mozgását Marco Pelle olasz koreográfus-táncosról mintázták, képességeit Londonban, egy 2019. augusztusi rendezvényen (AI: More than Human) tesztelték. A megmérettetésen humán mixerek szintén részt vettek, és kiderült: alkolholtartalmú italokhoz egyelőre ők értenek jobban.

Jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy a bárokban hamarosan sok-sok Toni helyettesíti húsvér kollégáit.

robotpincer0.jpg

A Makr Shakr mindenesetre felkészült a váltásra, és bejelentette: 1000 dollár feletti havi fizetést/kártérítést ad minden személynek, akinek a mixeri stb. munkáját az automatizáció, a robottechnológia – adott esetben Toni – fenyegeti. A bejelentés újdonsága, hogy a pénzt nem az elvesztett állások, hanem minden egyes eladott robotmixer után utalják az arra rászorulónak.

A proaktív lépés az alapjövedelem egyedi megközelítése – fizessen az állásvesztésért vagy elméleti lehetőségéért a közvetlenül felelős vállalat (ami egyébként remek PR-húzás is lehet a Makr Shakr részéről)!

Egyelőre nem világos, milyen kritériumok alapján választják ki az illetőt, meddig kapja a juttatást, a cég hosszabb távon is szándékszik „adakozni”, vagy sem. Az első választás mindenesetre már megtörtént: egy ötvenéves amerikai vendéglátós, Brian Townsell kapja a havi illetéket. Eddig hotelekben és éttermekben dolgozott, és mivel a családjáról is gondoskodnia kellett, nem végezhette álmai munkáját egy sörfőzdében. Az olasz vállalat bizakodik, hogy támogatásukkal Townshell végre ott helyezkedhet el, ahol mindig is szeretett volna.

A Makr Shakr 2019 végén az Európai Unióban 2020-ban induló pilotprogramot jelentett be.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8315356032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása