Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Fehér Ház szabályozná az MI-k használatát

2020. január 23. - ferenck

A Trump-adminisztráció új iránymutatást dolgozott ki a mesterséges intelligencia egészségügyi, közlekedési és más területeken történő alkalmazásának szövetségi szabályozására.

Az ezzel kapcsolatos bejelentésben nagy vonalakban, de a bírálók szerint kevés konkrétumra hivatkozva tárgyalták a témát. A szakterületet árgus szemmel figyelő intézmények közül többen figyelmeztették is a Fehér Házat például a felelősségre vonhatóság hiányára.

feherhaz2.jpg

Pedig nagy szükség lenne rá, mert a számítógépes rendszereket egyre inkább emberi szerepekben is használjuk. Sokszor kifejezetten komoly kockázattal járó döntéseket hoznak, például jelzálog-kérelmeket bírálnak el, vagy munkaerő-felvételnél adnak tanácsokat.

Nem véletlen, hogy tevékenységük miatt nő az aggodalom. Sok esetben egyáltalán nem evidens, hogy mi alapján hoznak döntéseket. Ha pedig nem értjük őket, akkor nyilvánvalóan nem is bízunk meg bennük.

feherhaz1.jpg

A Fehér Ház szerint az amerikai ügynökségeknek határozottan kell figyelniük az igazságosságra, a negatív megkülönböztetés kiküszöbölésére, a nyitottságra, az átláthatóságra, az MI körüli innovációt és növekedést hátráltató megszorítások elkerülésére.

„El kell kerülni az MI rendszerek társadalmi hasznosságát veszélyeztető, túlzottan elővigyázatos megközelítéseket” – áll a Fehér Ház memorandumában.

Hangsúlyozzák: az új szabályozás nem fogja megváltoztatni a büntetés-végrehajtó szervek arcfelismerés- és más mesterségesintelligencia-technika használatát. Viszont azt is hozzáfűzik, hogy a magánszférát érintően az állami ügynökségek lehetőségei korlátozottak.

Mielőtt a szabályozás törvényerőre lép, az érdeklődők 60 napig nyilvánosan kommentálhatják a javaslatokat. A Fehér Ház kiemelte, hogy nem akarnak felülről lefelé (top-down) irányuló, mindenkire ugyanazt mondó szabályozást hozni. A magánszféra MI-használatát kifejezetten támogatják, miközben igyekeznek elhárítani a határozottabb fellépésért küzdő csoportokat, aktivistákat és törvényhozókat.

A szövetségi ügynökségeknek követniük kell az új MI-elveket. Időbe fog telni, mire kiderül, hogy mennyire hatékonyak, milyen lesz a hatásuk. Az érintettek mindenesetre elégedettek, és egyelőre kivárnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4215406390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása