Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Láthatatlan földönkívüliek élnek köztünk?

2020. február 06. - ferenck

Az életet könnyű felismerni – mozog, növekszik, táplálkozik, ürít, szaporodik. Biológusok gyakran használják az ezekre a tevékenységekre utaló MRSGREN (movement – mozgás, respiration – lélegzés, sensitivity – érzékelőkészség, growth – növekedés, reproduction – szaporodás, excretion – ürítés, nutrition – táplálkozás) szóösszevonást.

Felismerni valóban egyszerű, definiálni viszont nem. Tudósok, filozófusok évszázadok, évezredek óta vitáznak róla, és legalább száz meghatározás ismert. Ráadásul előfordulhatnak nem ismert létformák is.

aliens.jpg

Az első brit űrhajós (és a londoni Imperial College vegyésze), Helen Sharman szerint például földönkívüliek nemcsak léteznek, hanem akár közöttünk is élhetnek, úgy, hogy észre sem vesszük őket.

Az asztrobiológus Samantha Rolfe, az Egyesült Királyság Bayfordbury csillagvizsgálójának főmérnöke részletes tanulmányban válaszolt Sharman kijelentésére.

aliens0.jpg

Ha az űrhajósnak igaza van, és a földönkívüliek köztünk élnek, legvalószínűbb, hogy mikroszkopikus „árnyék bioszférában” léteznek – állítja.

„Szellemvalóságot értek rajta, felfedezetlen lényekkel, akik valószínűleg más biokémiai felépítéssel rendelkeznek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nemcsak tanulmányozni nem tudjuk, hanem észre sem vesszük őket, mert létezésük túlmutat az emberi felfogóképességen, képtelenek vagyunk értelmezni őket” – magyarázza Rolfe.

A kutató szerint ellentétben a Homo sapiensszel és az általunk megszokott összes más szénalapú létformával, a láthatatlan alienek szilícium-alapú biokémiával rendelkezhetnek.

Rolfe elmondta, hogy több kutatócsoport vizsgálja az alternatív biokémiai lehetőségeket. Egyikük, a Kaliforniai Technológiai Intézetben (CalTech) sikeresen összekapcsolt élő sejteket szilíciummal. Ha a szilíciumot a Földön életre tudjuk kelteni, akkor esély van rá, hogy máshol természetesen kifejlődhettek szilícium-alapú életformák. Ezek az életformák meteoriton kerülhettek a bolygónkra.

„Bizonyítékokkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy életet képező szénalapú molekulák meteoritokon érkeztek a Földre. Ezek a bizonyítékok pont nem zárják ki azt a lehetőséget, hogy más, sokkal kevésbé megszokott létformák ugyanígy érkezhetnek a bolygóra” – vonja le a következtetést az asztrofizikus.    

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1815448580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása