Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI segít elcsípni az online dealereket

2020. február 12. - ferenck

Az egészségügytől a szórakoztatóiparig, egyre több és meglepőbb területen hasznosítják a mesterségesintelligencia-kutatás vívmányait. Talán már meg sem lepődünk azon az újságon, hogy az MI „slágerdiszciplínája”, a gépi tanulás sok más hasznos alkalmazás mellett például az ópiátfüggőség leküzdésében és akár a drogfüggőség megelőzsében is segít(het).

Az amerikai Drogos Visszaélések Nemzeti Intézete szerint az országban 2 millió az ópiátfüggők száma, és naponta kb. 130-an halnak meg túladagolásban (óverdózis).

Tim K. Mackey, a Kaliforniai Egyetem kutatója ópiátokkal kereskedő, magyarán drogokat árusító személyeket közösségi médiumokban – Instagram profilon keresztül – azonosító ideghálót fejlesztett.

dealer0.jpg

Mackey korábbi kutatásaiban az Instagramot drogkereskedők kedvelt platformjaként azonosította. Munkacsoportja összegyűjtötte az ópiátokat megemlítő bejegyzéseket, és manuális módszerekkel megállapították: a posztok közül 12857-ben eladásra kínáltak fel drogokat.

A kutatók az adatok felét a modell begyakoroltatására használták fel. A droghirdetésekhez kapcsolódó nyelvezetet kellett megismernie, azonosítania, lényegében bele kellett tanulnia a munkájába.

Az adatok másik felével a modellt hitelesítették.

Az ideghálónak 267 egyedi felhasználó által posztolt 1228 hirdetést sikerült azonosítania. A korábbi random megoldásokat, döntésfákat szupport vektor gépeket és azonosításra használt más mesterségesintelligencia-módszereket túlszárnyalva, 95 százalékos pontossággal, azaz szinte teljesen megbízhatóan dolgozott.

Az eredményeket látva, az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma szerződést kötött Mackey-vel. A szerződés értelmében a kutató a Redditre, a Tumblir-ra és a YouTube-ra is alkalmazza a módszert, illetve bűnüldöző ügynökségeknek dolgoz ki a közösségi média hírfolyamainak valósidejű monitrozására alkalmas platformot.

Az online árusítás azonban csak kis részét teszi ki az Egyesült Államokban folyó illegális drogkereskedelemnek. Az idegháló nyilván segít kisebb halak elfogásában, de a folyamatos ellátást biztosító kartelleknek aligha fog ártani, mint ahogy az USA (egyébként teljesen értelmetlen) drogháborújában sem fog komolyabb szerepet játszani.

Tudományos-technológiai szempontból viszont kifejezetten izgalmas fejlesztés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6115467094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása