Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan segítsen az MI világjárványok legyőzésében?

2020. március 25. - ferenck

Mesterséges intelligencia észlelte először, hogy a kínai Wuhanban nem stimmel valami.

December 30-án a fertőző betegségek, járványok kitörését gépi tanulást használó szoftverrel folyamatosan figyelő BlueDot MI-fejlesztő figyelmeztette ügyfeleit, köztük több kormányt, kórházat és vállalatokat, hogy Wuhanban szokatlan mértékben emelkedik a tüdőgyulladások száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan kilenc nappal később kezdett járványról beszélni. Azóta sajnos az egész világ tudja, mit jelent a Covid-19, azaz a koronavírus.

A BlueDot rendszere nem volt egyedül.

aipandemic1.jpg

Hozzá hasonlóan, a Bostoni Gyermekkórház Egészség Térkép (Health Map) automatizált szolgáltatása is felfigyelt az első jelekre. Egy, a San Francisco-i Metabiota által működtetett modell úgyszintén.

De mennyit segített eddig a járvány kezelésében ténylegesen a mesterséges intelligencia?

Nagyon nehéz megválaszolni a kérdést.

Humán (csak emberekből álló) szakértői csoportok elmondták, hogy ők is ugyanazon a napon, december 30-án érzékelték a baj első jeleit, mint a mesterséges intelligenciák.

Az MI-k diagnosztikai eszközökként, vagy oltóanyag-kutatásra történő használatát célzó más projektek pedig nagyon korai fázisban járnak még, így a koronavírussal kapcsolatban (lényegében) semmi nem állítható róluk, egyelőre távol vannak attól, hogy technológiáikat bevessék, használják. És ha a kezdeményezések sikeresek is lesznek, akkor is időbe, inkább hónapokba, mint hetekbe telik, amíg az új technikák egészségügyi dolgozók kezébe kerülnek.

Csak részben igaz a tetszetős vélemény, mely szerint az MI hatékony fegyver járványok ellen. Ha túlzottan megbízunk bennük, akár tévesen értelmezett infók alapján is születhetnek döntések, és egyelőre csak a már bizonyított rendszereknek hihetünk.

A gépi értelem a koronavírustól biztos nem fogja megmenteni az emberiséget, most legalábbis nem. Az esély viszont megvan arra, hogy jövőbeli járványok ellen tényleg hatékony fegyverként használhassuk. Három területen segíthet sokat: előrejelzés, diagnosztika (korai diagnózis), gyógykezelés (gyógyszerek, hatóanyagok kidolgozása).

Nem egyedül, hanem ember-gép együttműködésben.

Mindehhez pedig nagyon sok adat, idő és különféle személyek intelligens koordinációja szükséges. Adat rengeteg áll rendelkezésre, az idő mindig sürget, a koordináció pedig még nem igazán működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8015525292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása