Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nő az autonóm szállítórobotok iránti igény

2020. április 21. - ferenck

A 2014-ben két Skype-társalapító (Ahti Heinla és Janus Friis) által megalakított Starship Technologies különleges robotokat fejleszt, és a cég az arizonai Tempe városában nemrég indította el élelmiszerek autonóm gépekkel (robotokkal) történő házhozszállítását.

A vállalat a koronavírus járvány okozta állapotokra reagált. Emberek milliárdjai tartózkodnak most otthon, és az egyik következmény, hogy exponenciálisan nő az efféle szolgáltatások iránti igény.

kiszallitas.jpg

„Az utóbbi hetekben drasztikusan nőtt a személyes érintkezés nélküli kiszállítás iránti kereslet” – jelentette ki a vállalat üzletfejlesztési részlegét vezető Ryan Tuchy.

Az éttermeknek és az élelmiszerboltoknak egyelőre a szállításhoz is nagy szükségük van emberi munkaerőre, csakhogy ez a munkakör, különösen megfelelő védőöltözet hiányában, a járvány terjedésével egyre veszélyesebbé válik.

A Starship hatkerekű robotjait viszont nem fertőzi meg a gyilkos vírus. A hűtőtáska méretű gépek ráadásul két kiszállítás között is könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők.

kiszallitas0.jpg

Az egyik phoenixi (Arizona szövetségi állam fővárosa) pizzázó a Starship robotokat kívülről és belülről is letisztítja, fertőtleníti, majd az ételt a gépek belsejébe helyezik. Ezt követően a robot elviszi a 800 méteres távolságon belüli megrendelőhöz.

Veszi a kanyarokat, és rossz időben, havazás és más mostoha körülmények között is munkaképes. A humán irányító bármikor ellenőrizheti, és ha a robot eltéved, távirányítással megváltoztathatja az irányt.

„Egy robotot sokkal könnyebb fertőtleníteni, és kisebb méretű tárgyakat probléma nélkül elszállítanak. Útközben senkivel nem folytatnak interakciókat, senkihez nem beszélnek” – jelentette ki az éttermet vezető Renny Mitchell.

A szolgáltatás népszerűnek tűnik, és ennek következményeként, ügyfélkörüket 2021nyár végéig több mint 100 egyetemmel kívánják bővíteni.

Tempe és Phoenix mellett máshol, például Washington DC-ben és a kaliforniai Irvine-ben is házhoz szállítanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5915612774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása