Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Magunkon viselhető mesterséges intelligenciák a gyógyászatban

2020. április 24. - ferenck

A magunkon viselhető (wearable) technológiák áttörésével, a mélytanulásnak (deep learning) köszönhetően, orvosok egyre pontosabban ki tudják deríteni, hogy mi a bajunk.

Az aritmia, a szívritmuszavar több ok miatt okozhat szívrohamot vagy stroke-ot. Ha viszont az orvos időben észleli a problémát, megelőzhető a tragikus kifejletet.

Az iRhythm elektródákkal felszerelt kicsi dobozméretű, magunkon viselhető Zio AT-je, egy elektrokardiogram monitor például folyamatosan figyeli szívverésünket, és a mérési adatokat ideghálónak továbbítja elemzésre. A szívverést az elektródák mérik, az adatokat külön „továbbító” (transmitter) juttatja el rendeltetési helyükre.

wearable.png

A rendszer akár két hét adatait is összegyűjtheti. Ha a páciens úgy érzi, hogy a szíve összevissza kezd verni, a monitoron megnyomhat egy gombot, és azonnal 90 másodperces anyagot küldhet a központba.

Az elemzést végző idegháló 53 ezer Zio-felhasználó adatain tanult. 12 különböző mintázatot osztályoz: tíz aritmiás, egy normális és egy másfajta zajok miatt torzított szívverést.

Ezt követően technikusok ellenőrzik az idegháló elemzését, majd a páciens elektronikus egészségügyi lapjára posztolják, amelyet aztán orvos néz át.

wearable0.jpg

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 2018-ban engedélyezte, a ma már kereskedelmi forgalomban kapható technológiát. A cég azóta a Verify-jal és az Apple-vel is partneri viszonyra lépett, újabb termékeket fejlesztenek együtt.

Egy 2019-es elemzés orvosok és MI-k munkáját összehasonlító 14 tanulmányt tekintett át, és kiderült, hogy a mélytanulás-modellek az orvosi képeken látható betegségre utaló jelek diagnosztizálásában majdnem olyan jók, mint a húsvér szakemberek. Nem képeken alapuló MI-diagnózisokról viszont nincs megfelelő összehasonlító elemzés.

Az a tény, hogy az Apple az aritmia-diagnosztikát okosórájába integrálta, a terület fejlődését, „érett korba” lépését jelzi.

Az aritmia elég sporadikus, észleléséhez többnapnyi adat kell. Hosszú ideig tartó megfigyelési eredményeket mesterséges intelligenciával dolgozó orvosok tudnak leghatékonyabban használni. Így képesek időben cselekedni, pontos munkát végezni, amellyel életeket mentenek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9515619364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása