Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Idegháló minden mellékhelyiségben

2020. április 30. - ferenck

A big data korában a legextrémebb adatok is elemzésre kerülnek, mert mindenből nyerhető ki hasznos információ.

A Stanford Egyetem radiológusa és biomérnöke, Seung-min Park által vezetett kutatócsoport egészen különleges rendszert fejlesztett. A Precíziós egészségtoalett hagyományos vécékagylóhoz kapcsolódó, az emberi salakanyagot folyamatosan figyelő, abban betegségek jeleit kutató szenzorcsomag. A felhasználókat először értelemszerűen hátsó testrészük alapján, összesen 35 „gyűrődést” figyelembe véve azonosítja.

Háromféleképpen elemez.

bathroom.jpg

Amikor egy infravörös szenzor vizeletáramlást detektál, tesztelőcsík merül a folyadékba, majd újra megjelenik, és a látottakat kamera veszi fel. Az adatok továbbítóeszköz közvetítésével jutnak a számítási felhőbe, ahol gépilátás-modell két nagyon gyors kamera segítségével végzi az elemzést.

Ha a felhasználó az ülőkére ül, egy érzékelő LED-et aktivál, amely megvilágítja a csésze belsejét, majd utasítást ad a csatornafigyelő kamerának, hogy elkezdheti a felvételt. Amikor a felhasználó a művelet végéhez ért, a kamera a felhőben lévő szerverre küldi az anyagot. Speciális idegháló a képkockákból kiválogatja a lényeget, amelyet egy másik idegháló elemez, és a salakot hét lehetséges kategória egyikébe besorolja.

A rendszer a felhasználót nemcsak hátsó fele, hanem ujjlenyomata alapján is azonosítja. Az azonosítást a lehúzóra szerelt érzékelő végzi.

bathroom0.jpg

A laboratóriumi tesztek nagyon jól sikerültek. A figyelőrendszer egyelőre csak prototípus, még nem kész arra, hogy klinikai diagnosztikában vagy betegségek megfigyelésében segítsen orvosokat.

Fejlesztői bizakodnak, hogy hamarosan kereskedelmi termék lehet belőle, amihez egyrészt szoftverfrissítések, másrészt az érzékelőkhöz megfelelő öntisztító mechanizmusok kellenek.

Ha sikerrel járnak, egységenként 300 és 600 dollár közötti árra számíthatunk.

A stanfordiak nem az elsők. Mesterséges intelligenciával vezérelt biomedikális toalettet először a Toto japán vécégyártó fejlesztett. A Flow Sky a csésze vízszintje alapján elemzi a vizeletet.

Az Európai Űrügynökség (ESA) fertőző betegségek detektálására képes vécén dolgozik.

Ezek a kutatásfejlesztések azért nagyon fontosak, mert az emberi salakban cukorbetegségre, anyagcsere-rendellenességekre, egyes ráktípusokra utaló biomarkerek találhatók. Az új rendszerek sok betegségforrás, köztük például a prosztata állapotáról szintén szolgáltatnak adatokat. Összességében többtucatnyi betegség kockázati tényezőit figyelik folyamatosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4415636354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása