Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ember és mesterséges intelligencia megálmodta a 13. századi szúfimester álmát

2024. augusztus 12. - ferenck

A mesterséges intelligenciával dolgozó, világhírű török kortárs adatművész, Refik Anadol Rúmi álmodik installációja szeptember 29-ig megtekinthető a debreceni Modern Kortárs és Művészeti Központban (MODEM).

A 2022-es Rumi Dreams (Rumi álmodik) különleges helyet foglal el a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő digitális/újmédia-művész munkásságában. Majdnem lehetetlen feladatra vállalkozott vele: a 21. századi transzhumán, tudományos-technológia alapú kultúra infokommunikációs arzenálját és a 13. századi spiritualizmust, az iszlám ezoterikus ága, a szúfizmus elméletét, gyakorlatát és rituáléját kombinálta össze, hozta közös nevezőre benne.

anadol.jpg

Hőse Dzsalál ad-Dín Rúmi (1207-1273) misztikus író-költő, filozófus-teológus, az ezoterikus iszlám, a szúfizmus szellemi atyja.

anadol0.jpg

„Először a fény jelent meg, majd a színek. Valahányszor követ látsz, világíts rá fénnyel, és tedd ékszerré” – vallotta Rúmi, tudva, hogy a világ számos jelenségét, a valóság mélyrétegeit, a láthatatlant lehetetlen szavakba önteni.

anadol1.jpg

Ezt a láthatatlant, Rúmi fényét teszi láthatóvá, a megjelenítéshez kapcsol egybe Anadol és az MI irdatlan mennyiségű, szerteágazó adatot: Rúmi tizenkilenc nyelvre lefordított szövegeit, könyveket, szúfi-zenéket, vizuális információkat; gépi memóriában teremtve meg az emberi történelem egyik legfontosabb archívumát.

anadol3.jpg

Mivel Rúmi a fényt tartotta az univerzum legfőbb rendezőprincípiumának, a 21. századi alkotónak azt kellett megjelenítenie, és úgy, hogy az installáció közönsége valóban el tudjon merülni a 13. századi szúfimester munkásságában, hogy át- és megéljék Rúmi fényét. 

anadol4.jpg

Anadol bejáratott technológiai arzenáljával, például DALL-E 2-vel lehelt életet a régmúltba. Szimulálta az anyagok MI által kategorizált és feltárt láthatatlan információhálózatait. Emlékeket és álmokat töltött fel a mesterséges memóriába, hogy az audiovizuális installáció nézője közelebb kerüljön a láthatatlan rétegekhez, lássa azokat. 

anadol5.jpg Több érzékszervre ható, dinamikus alkotás lett a végeredmény. Anadol konceptuális és többrétegű munkáiban átlényegülnek az adatok, többek, mint az információ lineáris vagy formális kifejezései, a nézőt az immerzív környezetbe, alternatív valóságba varázsoló, már-már saját identitással, személyiséggel rendelkező eszközök.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8518461567
süti beállítások módosítása