Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Izmainkkal irányíthatunk robotot

2020. május 08. - ferenck

Mivel gépeknek egyelőre nehéz megtanítani, hogy intuitíven cselekedjenek, pedig a hatékony ember-robot együttműködéshez nem ártana, kvantitatív módszerekkel könnyebb elérni a célt, és ha sikerül, máris előrébb léptünk, közelebb kerültünk az eredményes interakcióhoz.

Egy új amerikai projekt pontosan erre tesz kísérletet.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számításdumányi és Mesterséges Intelligencia Laborjának (CSAIL) kutatói által fejlesztett Vezess-egy-botot (Conduct-A-Bot) rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasználó magán viselhető (wearable) szenzorok közvetítésével, egyszerűen az izmaival vezéreljen robotot, drónt.

Az elektromiografikus (izomműködést vizsgáló) és a mozgásérzékelőket bicepszünkön, tricepszünkön és felsőkarunkon viseljük. Ezek a szerkezetek mérik és számszerűsítik az izmok által leadott jelzéseket és mozgásokat. Az adatokat algoritmusok dolgozzák fel, ők segítenek mozdulatok valósidőben történő azonosításában.

mit_muscle.jpg

A kutatók egy Parrot Bebop 2 drónnal tesztelték rendszerüket, amely a felhasználó cselekedeteit, például forgómozdulatokat, összeszorított öklöt, megfeszülő kart stb. alakított drónmozgásokká.

A gép mintegy 1500 emberi mozdulat 82 százalékára helyesen reagált. Távirányítva kellett karikákon átrepülnie, és azokban az esetekben, amikor nem vezette senki, 94 százalékos pontossággal azonosította az irányítását célzó mozdulatokat.

A Conduct-A-Bot esetében a szenzorok biztosítják ember és gép gördülékeny együttműködését. Kifejezetten felhasználóbarát, mert csak két-három érzékelőt kell viselnünk magunkon, és a környezetünkben sincs semmilyen hozzá tartozó eszköz. Változatos alkalmazásokban hasznosítható: elektronikus eszközök menüjében navigálhat, autonóm robotokat felügyelhet, és bármelyik kereskedelmi drónhoz is jó.

„Egy olyan világot képzelünk el, amelyben a gépek kognitív és fizikai munkában is segítenek embereket. Ehhez viszont nekik kell alkalmazkodniuk hozzánk, és nem fordítva” – jelentette ki a rendszert ismertető tanulmány társszerzője, Daniela Rus (aki egyébként a CSAIL igazgatója).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2915651912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása