Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A hagyományos számítógépek soha nem lesznek tudatosak

2020. május 25. - ferenck

A Seattle-i Elmetudományok Allen Intézetében nagyléptékű kutatásokat folytatnak, hogy végre megértsük: hogyan kapcsolódik egymáshoz az emberi agy 86 milliárd idegsejtje. Az összes kapcsolódást térképen (connectome) kívánják megjeleníteni; ez a vizsgálódások végcélja.

A kutatók egy köbmilliméter egéragyat rekonstruálnak, kategóriájában ez lesz az eddigi legnagyobb. Az agy pontos huzalozási módja segít megérteni, hogy mennyire egészségesek az agyfunkciók, és mi romlott el ahhoz, hogy egy agy megbetegedjen, rendellenesen működjön.

consciousness.jpg

Az egér agya közelebb visz a számítástudomány Szent Gráljához, a gépi értelemhez. Az intézet egy napon szeretne általános mesterséges intelligenciát (artificial general intelligence, AGI) létrehozni. A sci-fi regények és filmek mindent értő, emocionálisan is érett, kreatív algoritmusairól van szó, csak nem úgy, ahogy a legtöbb hollywoodi moziban láttuk őket.

Az intézetet vezető Christof Koch idegtudós szerint hagyományos számítógépekkel soha nem fejlesztünk AGI-ket. A sikerhez, első körben teljesen új komputer hardverre lesz szükség, de az is elképzelhető, hogy a kvantumtechnológia jelenti majd az alapokat.

cosciousness0.jpg

Koch szerint az a legfőbb probléma, hogy hagyományos komputereken speciális algoritmusok ugyan futhatnak, de a tudatosság eléréséhez teljesen másra, egy tudatos entitás komplexitásával strukturált hardverre lenne szükség.

„Elméletünk alapján, ha el akarjuk dönteni, hogy egy gép tudatos, vagy sem, nem a viselkedést kell figyelni, hanem a tényleges, okozati erővel bíró alapját, szubsztrátumát. A mai mesterségesintelligencia-rendszerek esetében ez azt jelenti, hogy a számítógépes chip szintjén kell vizsgálódnunk” – magyarázza Koch.

Tudatosság generálásához azonban az sem lenne elegendő, ha az emberi agyat és teljes biológiáját hagyományos komputerchipen szimulálnánk. Koch azzal érvel, hogy a tudatosságot az agy architektúráját megalapozó fizika, és nem az agy feldolgozókapacitása határozza meg.

„Akármilyen MI futhat egy ilyen chipen, és akármilyen intelligensen is viselkedik, ez még mindig nem az emberi agyhoz hasonló tudatosság” – összegez Koch.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3015694746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása