Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ausztrália nyerte az MI-k Eurovízió dalversenyét

2020. május 28. - ferenck

Miután Hollandia megnyerte a tavalyi Eurovízió Dalfesztivált, a holland VPRO csatorna egyik szerkesztőjének, Karen van Dijknek különös ötlete támadt: mérettessenek meg a mesterséges intelligenciák által vagy közreműködésükkel írt számok is.

Az ötlet többeknek tetszett, és mivel az idei versenyt a koronavírus járvány miatt törölték, nemzetközi szinten próbálkoztak vele, és a kezdeményezés valóra is vált.

A versenyen 13 csapat vett részt; Hollandiát, Ausztráliát, Svédországot, Belgiumot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot és Svájcot képviselték. Végül az ausztrál csapat „Beautiful the World” száma nyert. A dalt a természet idei szörnyű bozóttüzekből történő felépülése, újjászületése ihlette meg.

australian_ai.jpg

Az Uncanny Valley (Rejtélyes völgy) nevű, matematikát, számítástudományt, társadalmi antropológiát hallgató diákokból és zenészekből álló ausztrál csapat az ember-robot egyesülés módjaival foglalkozik.

Magát a zenét és a szöveget mesterségesintelligencia-rendszer írta. A rendszert helyi állatok, koala, jégmadár és a jellegzetes taszmániai ördög hangmintáin gyakoroltatták.

A virtuális közönség egyértelműen az ausztrál dalra voksolt. Az MI-szekértőkből (Vincent Koops, Anna Huang, Ed Newton-Rex) álló panel szintén nagyon szerette, viszont a német Dadabots x Portrait XO-jára adta a maximális 12 pontot. Mind el voltak ragadtatva a technológia innovatív használatától, az MI-vel történő zenekészítés egyedi és különleges módszereitől.

„Azért nehéz mesterséges intelligenciával dalt írni, mert egyrészt a zeneszerzés kreatív kihívásaival szembesülünk, másrészt viszont azon is kell munkálkodnunk, hogy a gépi tanulás is működjön. A csapatok nemcsak személyes kreativitásuk határát feszegették, hanem a közönségnek is betekintést nyújtottak az ember-MI zenei együttműködés jövőjébe” – értékelt az egyértelműen elégedett panel.

A csapatok Karen van Dijk szerint is megtettek mindent, mert a lehető legtöbbet kihozták az MI-ből.

„Néhány szám a hivatalos Eurovízió Dalfesztiválról sem lógna ki” – nyilatkozta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815706448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása