Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Brutális szuperszámítógépet épített a Microsoft

2020. június 15. - ferenck

A Google-hoz tartozó londoni DeepMind riválisa, a 2015-ben többek között Elon Musk által alapított OpenAI mesterségesintelligencia-kutatási szervezet eszközparkja új hardverrel, döbbenetes paraméterekkel rendelkező szuperszámítógéppel bővült.

Az OpenAI célja a kezdetektől fogva, hogy felépítsék a világ legkifinomultabb MI-jét. A Microsoft szuperszámítógépe tökéletes alap lehet hozzá – a hardver-hálózaton bivalyerős modellek képek, szövegek és videók több tízezres nagyságrendű tömegén gyakorolhatnak.

A komputernek a Microsoft Azure felhőplatformja ad otthont, maga a rendszer 10 ezer GPU-ból (grafikai processzor) és 285 ezer CPU-ból (központi feldolgozóegység) áll.

openai.jpg

Az OpenAI különleges hozzáférést kapott a géphálózathoz. Szerintük a meglévő modellek mögötti elképesztő számítási kapacitás elvezethet az általános mesterséges intelligenciáig (artificial general intelligence, AGI). Egy ilyen MI szerteágazó területeken, akár azokat összekapcsolva is tudna eredményesen tevékenykedni.

De miért a Microsoft?

A redmondi óriás 2019-ben 1 milliárd dollárt fektetett a profitorientált OpenAI-ba. A nagylelkű befektetésért innovációik kereskedelmi forgalomba juttatását kérik cserébe. A befektetés része a világ öt legerősebb rendszere közé tartozó komputer is.

Sok szakértő szerint hamarosan itt lesznek a mai specialistákon – „szakbarbárokon” – jóval túlmutató általános mesterséges intelligenciák, „az” MI-k. Más prominens kutatók, például Yann LeCun vagy Demis Hassabis (DeepMind) viszont folyamatosan lehűtik a túlzott elvárásokat. Úgy tűnik, nekik lehet igazuk, és egyelőre távol vagyunk még az oly sok vitát kavaró gépi értelemtől.

Az OpenAI és a Microsoft mindenesetre úgy véli, hogy a szuperszámítógéppel megnyílt az út az egyszerre többszáz nyelvi és képmodellt futtató rendszerek felé. A Microsoft elmondta: a komputeren fejlesztett technológiákból az Azure ügyfelei is profitálhatnak.

Kérdés persze, hogy a jövő mennyire szól a szuperszámítógépekről, és hogy az AGI-hoz valóban (csak) rajtuk keresztül vezet az út?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3515738626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása