Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Csalók kamu Space X streammel igyekeznek több bitcoinhoz jutni

2020. június 22. - ferenck

Kriptovaluta-csalók régóta figyelemmel kísérik Elon Musk Twitter-fiókját. Nem csoda, mert Musk rengeteget tweetel. Mentségére szóljon, hogy évek óta sok kamufiók fut az ő nevén.

Az ellentmondásos milliárdosnak kiadva magukat, rosszindulatú hackerek számtalan csalást követnek el óvatlan felhasználókkal szemben. Egyszerűen elhitetik velük, hogy az igazival van dolguk. Az eltérések minimálisak, néha csak az e-mailcím egy betűje, sorköz ott, ahol amúgy nincs, mások viszont mindössze Musk fényképét használják általában adathalász célokra.

A felhasználótól valamilyen obskúrus kriptovalutában végtelenül kis összegű „adományt” kérnek, cserébe nagy pénzeket lengetnek be. Az adakozás érzékeny adatok, például a kriptopénz-tárca hitelesítő infói kiadásával jár. „Kapnak” értük egy magát az adakozó gépére feltelepítő kriptovaluta-bányász malware-t. Aztán jön a várt pillanat: a hacker közvetlenül az áldozat online pénztárcáját dézsmálja meg.

fake_spacex0.jpg

A Twitternek elege lett, egy ideje irtják a Musk nevével visszaélő fiókokat. Időnként maga Musk is besokall, eltüntetnek pár kamuprofilt, de sokat nem tudnak tenni. Hiába próbálják felszámolni őket, egyre gyakoribbak a Musk köpönyege mögé bújva elkövetett kriptovalutás csalások.

Mihelyst megvannak a célzatos félretájékoztatások és egy csomó ál-fiók, akár idegen erők is, például az orosz Internet Kutatóügynökség könnyedén terjeszthet politikai szándékú kamuhíreket.

Legújabban egy, a YouTube-on látható ál livestream-en NASA-felvételek láthatók a Space X által fejlesztett Dragon űrhajó májusi történelmi repüléséig (8 év után újra amerikai a világűrben!) vezető konferenciákról. Az anyaghoz van egy QR-kód, amely csaliként egy kamu bitcoint is küld ajándékba.

Véget nem érő, lassú köszönőüzeneteket látunk, meg azt, hogy összesen kb. 16 ezren nézik a videót. Lehet, hogy mind bot. Az élő közvetítés közben olvasható szöveg alapján a bitcoinos adományokért 200 százalékukat kapjuk vissza. Az egész egy klasszikus piramisjáték; a fiók előfizetőinek száma meghaladja a 130 ezret.

Évek óta történnek kriptovalutás csalások. Biztonságiszoftver-fejlesztők 2018-ban véletlenül bukkantak rá legalább 15 ezer, hasonló átvágáson dolgozó Twitter-botra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9815804858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása