Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Michigan megnehezítené, hogy vállalatok chipeket ültessenek alkalmazottaikba

2020. július 02. - ferenck

Az Egyesült Államokban több munkáltató chipeket ültet alkalmazottaiba, hogy jobban nyomon tudja követni, figyelje a munka termelékenységét, hatékonyságát, és ha kell, eredményesebben növelje azt. A tendencia az utóbbi években erősödött fel, vállalatok kisméretű, bőralatti RFID-chipekkel „címkézik fel” dolgozóikat. A chipeket a kézfejbe ültetik be.

A cégek hiába hivatkoznak a hatékonyságra, az implantátumok egyértelműen többre képesek, veszélyeztetik az illetők személyes szférájának (privacy) sérthetetlenségét.

michigan0.jpeg

A téma köré számtalan összeesküvés-elméletet dolgoztak ki, ráadásul a koronavírus-járvány és a kamuhírek, a fake news, a mérhetetlen médiamanipuláció különben is ideális táptalajt adnak a konteóknak. Az egyik legelterjedtebb szerint az amerikai és más kormányok is beültetett chipeken keresztül igyekeznek ellenőrzés alatt tartani, irányítani, manipulálni, megfigyelni az állampolgárokat.  

A sci-fi disztópiákat (negatív jövőképeket) idéző jelenség értelemszerűen sokaknak nem tetszik.

michigan.jpg

Köztük van Michigan törvényhozása is. A szövetségi állam parlamentje javaslatot fogadott el, amelynek értelmében egyetlen cég sem kötelezhetné dolgozóit testbe ültetett chipek hordására, az érintettek önkéntes alapon dönthetnének mellettük vagy ellenük.

„A technológia elmúlt évekbeli és a következő években várható fejlődését látva, fontos, hogy a michigani munkaadók egyensúlyt teremtsenek a vállalati érdekek és az alkalmazottak saját személyes szférájukkal kapcsolatos elvárásai között” – nyilatkozta a javaslatot támogató, azt kvázi-szponzoráló Bronna Kahle, az egyik képviselő.

A képviselő hozzáfűzte, hogy ezeknek a kütyüknek a használata Michigan-ben még nem terjedt el széles körben, a következő években viszont „szabványos” üzleti gyakorlattá válhat. A privacy ilyen jellegű megsértése egyelőre nem vert fel nagy port, és pont azért van szükség megnyugtató szabályozásra, hogy ez ne is történjen meg.

A miniatűr eszközök használatának (beültetésének) növekedésével nő a dolgozók aggálya is – összegzett a képviselő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1415974974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2020.07.03. 09:32:28

Ennek fényében van annak valami diszkrét bája, ahogy Ámerikában és más nyugati országokban felháborodottan rikácsolnak, hogy a gonosz kínai kormány megfigyeli az állampolgárait.
Röhögnék is, ha nem lenne gyalázatosan siralmas a nyugati világ képmutatása.

nemecsekerno_007 2020.07.03. 09:35:15

Goebbels már csak egy kávét kér. :)))))))

Galerida 2020.07.03. 09:41:23

Valamivel fejlettebb és elegánsabb, mint egy tetovált szám a karon, de az alapötlet ugyanaz...

232323 2020.07.03. 10:06:49

"önkéntes alapon"... hahahah HOHOHOHO.. tudjuk hogy megy ez. önként vállalt túlóra, hétvégi "önkéntes" csapatépítés... HOHOHO HHAHAHAA

BiG74 Bodri 2020.07.03. 10:41:19

Konkrétan a k*rv@ anyját azoknak akik ilyen eljárásokat alkalmaznak.

steery 2020.07.03. 11:26:36

A dolgozók mozgásának és tevékenységének, munkahelyi produktivitásának nyomon követésére és elemzésére sokkal hatékonyabbak a mindenhová telepített biztonsági kamerák és arcfelismerő, gesztus és mozgás elemző szoftverek. Viszont ezek drágák. Az RFID chipek és a helyzetüket érzékelő rendszerek nyilván olcsóbbak. Ezért használják őket. Kevesebb pénzért kevesebb információt szolgáltatnak a spórolósabb vállalatoknak.

erol 2020.07.03. 12:34:11

Fasza lehet ilyen helyen dolgozni.

erol 2020.07.03. 12:45:46

Egyébként nem is értem pontosan mire jó ez a szar, max azt tudja követni, hogy merre jár az illető, de annak mi értelme? Attól tartanak, hogy munkaidőben kimegy a kocsmába a szerencsétlen rabszolga? Ezt a portás is tudja figyelni.

erol 2020.07.03. 12:47:41

@steery: Biztonsági kamerák már régen mindenhol vannak. Egyébként ez sem lehet túl olcsó (műtét, stb.).

My_name_is_Nobody 2020.07.03. 13:12:03

@Tehetetlen Dodó: Sajnos az egész nyugati világ egy qrva nagy képmutatáson alapszik s semmi sem számít, csak a pénz amiért hajlandóak bárkin és bármin átgyalogolni, legyilkolni csak, hogy nekik per pill, jelenleg jó legyen. Hogy aztán később mi lesz, qrvára leszarják.
Tény és való, hogy Kíná -ban nagy a megfigyelési rendszer. DE... Ne felejtsük el, hogy majdnem 1,5 milliárdan vannak, ennyi embert kell kordában tartani s a gazdaságot életben tartani s fejleszteni. Nem egyszerű feladat. Addig amíg egy másik kormány a világon ezt nem tudja produkálni, addig ne pofázzon itt emberi jogokról, mert "demokráciá" -ról és "liberalizmus" -ról. Arról nem is beszélve, hogy gondoljuk csak végig: egyrészről melyik ország az amelyik ma szellemileg megérett a tényleges demokráciára ? Egyik sem. Másrészről a nyugati világban csak addig van "demokrácia" amíg ők uralkodnak. Ahogyan kikerül a vezetés a kezük közül, rögtön elnyomást, emberi jogokat után kiáltoznak. Álszent, képmutató, görény, gerinctelen társaság az egész.
Voltam Kíná-ban többször is... A megfigyelési rendszernek van egy ÓRIÁSI különbsége a nyugatihoz képest: addig amíg a nyugati azért figyel meg, hogy a magánéletedben vájkáljanak s kiiktassanak ha nem vagy megfelelő ember, addig a kínai csak akkor foglalkozik veled, ha valami f@szságot csinálsz. Akkor elkezdik visszagörgetni a dolgokat, addig lesz@rnak magas ívben, nem érdekled őket. Arról nem is beszélve, hogy külföldiek esetében még jó is nyomon vagy követve, mert Kína az egyik legnagyobb ország a világon, nagyobb mint az USA. Ott marha könnyen elásnak egy domb aljába, s melyik kormány akar politikai herce-hurcát az eltűnt állampolgára miatt ? Egyik sem... Sehol, még Bp-en sem éreztem magamat akkor biztonságban mint Kíná-ban. Illetve egy helyen, a kínai negyedben :)
A hétköznapi életben sehol nem érezni semmilyen diktatúra vagy bármilyen más elnyomó rendszer nyomát. Sőt, nagyságrendekkel nagyobb a tolerancia, az egymás segítése mint akár nálunk.

Hegge Balázs 2020.07.03. 13:50:57

@Tehetetlen Dodó: Jól látod a báránybőrbe bújt farkast

Ide mit kell írni? 2020.07.03. 14:42:26

Ezt kb úgy kell elképzelni mint a kutyák csipjét , tehát nem nagy költség és nem műtét . Aztán jöhet az hogy a Wc ajtó is csak Rfid csippel nyílik . Ha nincs szüneted nem enged be . Beszarás...

Egyébként tényleg tiltani kéne, de úgyis ez lesz a jövő ...

Serény Vélemény 2020.07.03. 15:07:47

"Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma."

Jó reggelt, szép új világ!

(MI a valószínűsége annak, hogy egy halász kettőezer évvel ezelőttről pont ezt pont így pont leírja, és pont most pont meg is valósuljon?)

kvadrillio 2020.07.03. 15:47:27

csippppeket ??? NU, EZEKET KÖLL FÖLAGGASZTANI !!!! MINDET ! DE SÜRGŐSEN !!! -NEM ELÉG, HOGY AZ EGÉSZ VILÁG LÁTTA, MENNYIRE RASSZISTÁK..., MÉG MENGELÉK IS ! EGYRE JOBBAN KORCSOSUL AZ AMCSI VEZETŐRÉTEG !

midnight coder 2020.07.03. 15:52:43

@Serény Vélemény: Szerintem az a halász nem egészen erre gondolt.

kvadrillio 2020.07.03. 15:56:49

EZEK MÁR ANNYIRA EMPATIKUSAK, HOGY AZ MÁR FÁÁÁÁÁÁJJJJ.....
Az Amerikai Egyesült Államok úgy bevásárolt a koronavírus elleni gyógyszerből, hogy a következő három hónapban a világ többi részére nem jut belőle
Fehér Buda
2020-07-01 18:32:00
Szólj hozzá!

Forrás: Metro
Trump kormánya jött, látott, és vitt mindent, ami mozdítható.

Felvesárolta következő három hónap alatt elkészülő Remedesivir szinte teljes készletét az Amerikai Egyesült Államok. A gyógyszer nemrék azért került be a köztüdatba, mert a tudósok rájöttek, hogy a szerrel jobb eséllyel menthetők meg azok a betegek, akik elkapták a koronavírust. Donald Trump körmánya 500 ezer adagnyit vásárolt fel a gyógyszerből, így a következő három hónapra az egész világnak nélkülöznie kell a szert.

A Remdesivirt gyártó Gilead nevű cék azt mondja, hogy a júliusban legyártásra kerülő gyógyszerek száz százalékát zsebelték be Trumpék, míg a szeptemberi és az augusztusi leltár kilencven százalékát kaparintották meg. Eddig 140 ezer adagot osztottak ki a világ kórházai között a gyártók, hogy így tesztelhessék a gyógyszer hatását, ami olyan jól sikerült, hogy az Államok rögtön felvásárolta a lehető legnagyobb mennyiséget.

Nem meglepő a lépés Trump részéről, hiszen az elnök már a kampánya idején azt hangoztatta, hogy ő mindig az Egyesült Államokat fogja előtérbe helyezni. Ez olyan jól sikerült, hogy a világ többi országa szinte teljesen gyógyszer nélkül maradt, a Liverpooli Egyetem egyik professzora a Guardiannek azt mondta, hogy Európának például semmi sem jut a következő három hónapban.

MER ELŐSZÖR ÉN, AZUTÁN ÉN...., ÉS UTÁNA ÉN.

midnight coder 2020.07.03. 15:57:44

@erol: Pl. nyomon lehet követni, hogy az illetõ hányszor megy el cigizni, WC-re, stb. Nyilván leginkább az olyan helyeken ahol amúgy is csóró, kiszolgáltatott rabszolgák dolgoznak. Amúgy én annyira nem látok nagy különbséget a bőr alá ültetett RFID chip illetve a magaddal cipelt kártyán lévő chip kártya között, ha csak azzal tudsz átmenni a másik szobába is, nem beszélve az épület vagy akár az iroda területének az elhagyásáról.

midnight coder 2020.07.03. 15:59:57

@kvadrillio: Azt teszi, amiért megválasztották: képviseli a választói, az országa érdekeit. Ez csak Európából nézve meglepő, ahol hozzá vagyunk szokva, hogy az európaiak érdekei huszadrangúak egy európai vezetőnek, ahogy a magyar politikusokat sem igazán a magyarok sorsa izgatja.

kvadrillio 2020.07.03. 16:09:38

Engedélyezte az EU a remdesivir forgalmazását, de közben az USA mindet megvette

Gyorsított eljárásban hagyta jóvá az EU a koronavírus elleni gyógyszer forgalmazását. Ám az USA lépése miatt hiány lesz belőle.

PUFFFFF !!!!!

USA-NAK VAN, A TÖBBI MEG DÖGÖLJÖN MEG OCCT KÉSZ !

midnight coder 2020.07.03. 18:03:50

@kvadrillio: Ezt a megközelítést kellene az EU-nak is alkalmaznia. De a mi vezéreinknek fontosabbak az afrikaiak, az arabok, meg kb. mindenki.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.07.04. 08:56:18

Ha ez valóban a hatékonyság miatt kellene, akkor a portán minden reggel mindenki megkapja a csak a portán levehető csipes karszalagját, este leveszik, oszt jónapot.
Amúgy nem rossz ötlet, ország méretben is kéne alkalmazni az összes fideszes rohadékon, oszt lehetne monitorozni melyik mikor hol lop.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.07.04. 09:17:15

Gratulálok USA! A szabadság földje, mi? Röhej! Én közzé tenném ott minden vállalat nevét amelyik ezt alkalmazza, hogy a partnerei megszakítsák velük a kapcsolatot!

Tehetetlen Dodó 2020.07.07. 15:15:54

@My_name_is_Nobody: Teljesen igaz. Magam is jártam Kínában, nem turistaúton, igaz, már jó régen, unokaöcsém viszont nemrég jött haza négyévi egyetemi tanulmányok után. És teljesen egyezik mindkettőnk véleménye a tiéddel. Én még azt is hozzá szoktam tenni, hogy a kínai rendszer legalább nyílt és tisztességes: tudja mindenki, hogy mi van és mi a szabály, és mivel jár annak megszegése. A nyugati "liberális demokráciákban" viszont mindenütt gumiparagrafusok vannak és sosem tudhatja senki, hogy mikor miért húzzák rád, hogy nem vagy "demokrata" és lehetetlenítik el a teljes egzisztenciádat.
Egyébként a kínaiaknak áll a zászló: őket nem tudják meghülyíteni ezekkel az álságos emberi jogi nyavalygásokkal, zsarolni, nyomás alá helyezni sem lehet őket, elég erősek már ahhoz, hogy kiröhögjék az idióta euroatlanti bagázst.

Tehetetlen Dodó 2020.07.07. 15:17:59

@Hegge Balázs: Mindegy is. Ez már a nyugat alkonya.