Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Michigan megnehezítené, hogy vállalatok chipeket ültessenek alkalmazottaikba

2020. július 02. - ferenck

Az Egyesült Államokban több munkáltató chipeket ültet alkalmazottaiba, hogy jobban nyomon tudja követni, figyelje a munka termelékenységét, hatékonyságát, és ha kell, eredményesebben növelje azt. A tendencia az utóbbi években erősödött fel, vállalatok kisméretű, bőralatti RFID-chipekkel „címkézik fel” dolgozóikat. A chipeket a kézfejbe ültetik be.

A cégek hiába hivatkoznak a hatékonyságra, az implantátumok egyértelműen többre képesek, veszélyeztetik az illetők személyes szférájának (privacy) sérthetetlenségét.

michigan0.jpeg

A téma köré számtalan összeesküvés-elméletet dolgoztak ki, ráadásul a koronavírus-járvány és a kamuhírek, a fake news, a mérhetetlen médiamanipuláció különben is ideális táptalajt adnak a konteóknak. Az egyik legelterjedtebb szerint az amerikai és más kormányok is beültetett chipeken keresztül igyekeznek ellenőrzés alatt tartani, irányítani, manipulálni, megfigyelni az állampolgárokat.  

A sci-fi disztópiákat (negatív jövőképeket) idéző jelenség értelemszerűen sokaknak nem tetszik.

michigan.jpg

Köztük van Michigan törvényhozása is. A szövetségi állam parlamentje javaslatot fogadott el, amelynek értelmében egyetlen cég sem kötelezhetné dolgozóit testbe ültetett chipek hordására, az érintettek önkéntes alapon dönthetnének mellettük vagy ellenük.

„A technológia elmúlt évekbeli és a következő években várható fejlődését látva, fontos, hogy a michigani munkaadók egyensúlyt teremtsenek a vállalati érdekek és az alkalmazottak saját személyes szférájukkal kapcsolatos elvárásai között” – nyilatkozta a javaslatot támogató, azt kvázi-szponzoráló Bronna Kahle, az egyik képviselő.

A képviselő hozzáfűzte, hogy ezeknek a kütyüknek a használata Michigan-ben még nem terjedt el széles körben, a következő években viszont „szabványos” üzleti gyakorlattá válhat. A privacy ilyen jellegű megsértése egyelőre nem vert fel nagy port, és pont azért van szükség megnyugtató szabályozásra, hogy ez ne is történjen meg.

A miniatűr eszközök használatának (beültetésének) növekedésével nő a dolgozók aggálya is – összegzett a képviselő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7115974974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása