Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia vizsgálja a tonhal-minőségét

2020. augusztus 03. - ferenck

A Kura Sushi japán étteremlánc a Tuna Scope okostelefonos alkalmazással osztályozza a beszállítói által kínált tonhalakat, a szushik és szashimik egyik nélkülözhetetlen alapanyagát.

A hivatásszerű tonhal-vizsgálók az állat farokrészének keresztmetszetét tanulmányozva, a szín-, a fény-, a szilárdság- és a zsírmintázatok alapján állapítják meg a minőséget. A tokiói Dentsu reklámcég által fejlesztett Tuna Scope lényegében ugyanezt teszi: a szakembereket utánozva dönti el, mennyire jó az adott hal.

tuna_ai.jpg

Számítógépes látás, mesterségesintelligencia-szem segíti a szushi szerelmeseit, hogy minél jobb, csúcsminőségű magurót egyenek.

A modellt 4 ezer képen gyakoroltatták. A szakemberek által annotált fotókon tonhalfarkak keresztmetszete látható. A teszteken nagyon jó eredmények születtek: az app osztályzatai közel 90 százalékban megegyeztek a humán specialisták véleményével.

tuna_ai0.jpg

A tonhal-értékesítők az alkalmazással lefényképezik a hal farokrészét, majd a képet automatikus értékelésre az étteremlánc ágenséhez küldik, amely eldönti, hogy a tonhalat megvásárolják vagy sem.

Egy promóciós célú próbán a rendszer által nagyon magas pontszámmal osztályozott tonhalat kínáltak egy tokiói étteremben. A finomságot „MI tonhalnak” nevezték el. Mintegy ezren kóstolták meg, 90 százalékuk kifejezetten elégedett volt vele.

A Kura Sushi felhasznált tonhalainak 70 százalékát külföldről szerzi be. A Covid-19 miatt életbe lépett utazási korlátozásokkal ez azonban sokkal nehezebb, mint a világjárvány kitörése előtt volt. Az app megkönnyíti az étteremlánc munkáját: lényegében bárhol kifogott halat anélkül tudnak megvenni, hogy az alkalmazottakat ki kellene küldeni a helyszínre.

A japán példa jól szemlélteti, hogy a gépi látás mennyire hasznos diszciplína. A technológia a halak és tengeri gyümölcsök beszállítói láncának másik részein szintén előnyökkel kecsegtet.

A Microsoft például a halgazdaságok lazacait számláló és mérő programot fejlesztett, amellyel megkíméli a dolgozókat a helyszínre csónakázás/hajókázás fáradalmaitól. Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) hajóval szállított kamerát fejlesztett. A kamera rendeltetése a mélyben úszkáló halak megfigyelése. El akarják érni vele, hogy az alaszkai sárga tőkehalból véletlenül se legyen túlhalászás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2916099102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása