Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kínai gépitanulás-rendszerek a koronavírus-járvány ellen

2020. augusztus 04. - ferenck

A kínai Synched kiadvány, egy mesterséges intelligenciáról szóló anyag szerzői felmérték a technológia szerepét a hatalmas ország koronavírus-járvány elleni küzdelmében. Megállapították, hogy eddig közel 90 gépitanulás-alapú termék segített a harcban.

Az anyag esettanulmányokon keresztül mutat be öt területet: hőképalkotás, orvosi képalkotás, járványtan, kontaktok nyomon követése, gyógyszerek fejlesztése.

china_ai_covid.jpg

Az Infervision nevű cég például gépilátás-rendszert tanított be a CT-szkeneken látható tüdőszövetek tanulmányozására, tüdőgyulladásra utaló jelek detektálására. Az MI sokat segít személyek tehermentesítésében, illetve ha nincs elég szakképzett technikus a speciális adatok értelmezéséhez.

Egyes önkormányzatok a Yidu Cloud nyelvfeldolgozó platformot használva elemzik a hivatalos szervektől és egészségügyi rendszerektől kapott információkat. A gépi elemzések célja, hogy segítsenek nekik a vírus nyomon követésében, gócpontok előrejelzésében.

china_ai_covid0.jpg

Kuangtung tartomány (székhelye Kanton) a MiningLamp Technology gépitanulás-platformjával keresi vissza, illetve követi a Covid-19 fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket.

Az Athena Security infravörös szenzora tömegeket szkennel, hogy a koronavírus-járvány egyik közismert tüneteként, lázas embereket találjon köztük. Amikor túlhevült személyt észlel, a számítási felhőben arcfelismeréssel azonosítja az illetőt, állapotát, lakcímét stb.

A Covid-19 elleni vakcinát fejlesztő kutatók a Baidu MI-alapú génszekventáló eszközével gyorsabban dekódolják a vírus genetikai szerkezetét.

A technikákkal értek el szép eredményeket, kritikusok azonban a gépi tanulás korlátaira is felhívják a figyelmet. Áprilisban például két kutatócsoport Covid 19-hez kapcsolódó modelleket auditált. Megállapították, hogy – legyen szó kórházi felvétel, diagnózisok, képalkotás és előrejelzés elemzéséről – több rendszer esetében észrevehetők a részrehajlás, a nem teljes objektivitás valamilyen szintű jelei.

Nem minden MI hatékony a Covid-19 ellen, és rendkívül fontos lenne megtalálni a célnak leginkább megfelelőket. Ember nélkül nem megy, mint ahogy az is kiderült: a gépi és a humán intelligencia együttműködése a koronavírus-járvány ellen is a legjobb receptek egyike.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6416099106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása