Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Botnetek fejük tetejére állíthatják az energiapiacokat

2020. augusztus 07. - ferenck

Az internetre kapcsolódó sütők, vízmelegítők, légkondicionálók és más nagyfogyasztású berendezések az energiaigények módosításának céljából is megtámadhatók, és a támadás következtében az árak változásával komoly károk okozhatók szabályozatlan piacokon – figyelmeztet a Georgia Tech friss tanulmánya.

Ha a meghackelt készüléket ki- és bekapcsolgatjuk, az igények mesterségesen növelhetők, illetve csökkenthetők. Botnetek így sokat segíthetnek gátlástalan szolgáltatóknak, beszállítóknak, akik komoly versenyelőnyre tehetnek szert. De az is elképzelhető, hogy egy ország velük okoz kárt egy másik állam energiapiacán.

Ha a változások bizonyos keretek között maradnak, rendkívül nehéz kideríteni egy ilyen támadást, és szinte nem is lehet megkülönböztetni a normális működés keretein belüli hibalehetőségektől.

energia.jpg

A számunkra kedvező árváltozással nagyjából arról van szó, mintha egy nappal előre tudnánk, mi fog történni a tőzsdén.

A botnetek különösen a sokezer berendezésből összeálló dolgok internetében (Internet-of-Things, IoT) okozhatnak kárt. A támadó átveszi a hálózat feletti uralmat. Volt már példa hasonlóra, amikor internetre kapcsolódó kamerák és routerek eltérítésével veszélyeztették az online infrastruktúrát.

Az „IoT fölöző” néven ismert támadást a piac eredményes energiaellátást biztosító deregulációja teszi lehetővé. A szolgáltatók a jövőbeni kereslet és energiavásárlás előrejelzésével igyekeznek versenyképes árakkal kiszolgálni az igényeket. Ha az előrejelzések hibásak, jelentősen módosulhat a piac.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy történt-e már ilyen támadás. Azért nem, mert az IoT-berendezések, amellett, hogy nem biztonságosak, nem rendelkeznek monitoring funkciókkal.

Viszont az USA legnagyobb energiapiacai közül kettő, Kalifornia és New York valós adatait használva, kiértékelték egy hasonló támadás kivitelezhetőségét. Szimulációkkal, matematikai elemzésekkel kimutatták, hogy megvalósítható, és feltételezhető a célra alkalmas botnetek létezése, amelyeket egyébként nem is kell birtokolni, mert elég, ha a támadó bérel egyet a „sötét weben.”

Észak-Amerikában több mint 20 millió, nagyfogyasztású berendezésre (fűtőtest, légkondicionáló stb.) kapcsolódó „okos” termosztátot használnak. Ha a hacker kontrollálja őket, és csak minimálisak a változások, a fogyasztó semmit nem érzékel belőlük.

A kutatók megelőző lépéseket, integrált monitorozó rendszereket, az adatokhoz való hozzáférés szigorítását javasolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8816116122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása