Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ötven új bolygót fedezett fel egy mesterséges intelligencia

2020. augusztus 28. - ferenck

Egy gépitanulás-algoritmus ötven új bolygó létezését fedezte fel. Fejlesztői, az angliai Warwick Egyetem kutatói a NASA „nyugállományba” vonultatott Kepler-missziója és a 2018-ban fellőtt TESS űrteleszkóp masszív adatbázisát használták.

A tudósok bizakodnak, hogy kutatásaikkal a jövő újabb bolygófelfedező és hitelesítő módszereinek készítik elő az utat. Az ismeretlen bolygókat észlelő, létezésüket megerősítő jelenlegi technikák ugyanis könnyen hibáznak. Zajok, háttérben lévő tárgyak okozta interferenciák, vagy egyszerű kamerahibák egyaránt megzavarhatják őket.

A kutatók az ismert (és hitelesített) bolygók és a hamis pozitívok közötti különbségekre tanították meg az algoritmust, majd egy különálló adatsorra szabadították. Abban fedezett fel ötven új bolygót, de a felfedezést még hitelesíteni kell.

bolygok_1.jpg

A csillagászat történetében ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligencia „talál rá” planétákra.

„Algoritmusunk lehetővé teszi, hogy ötven jelöltet valódi bolygóvá értékeljünk fel” – jelentette ki a kutatást ismertető tanulmány elsőszámú szerzője, David Armstrong fizikus.

Az új égitestek mérete változó – egyesek nagyobbak a Neptunnál, mások viszont a Földnél is kisebbek.

„Ahelyett, hogy megmondanánk, melyik jelölt valószínűleg bolygó, meg tudjuk állapítani a pontos valószínűségét ennek a ténynek. Ha 1 százaléknál kisebb az esélye, hogy a szóban forgó égitest hamis pozitív, akkor hitelesített bolygóként tekintünk rá” – magyarázza Armstrong.

Az algoritmus, nemcsak döbbenetesen hatékony, hanem rendkívül gyors is, automatizált munkáját szélsebesen elvégzi. Armstrong elmondta, hogy még sok időt kell eltölteni a gyakoroltatásával, viszont miután elvégezték a „tréningeket”, sokkal könnyebb vele dolgozni, tudását lényegesen egyszerűbb lesz jövőbeni jelöltekre alkalmazni.

„Reméljük, hogy az algoritmus jelenlegi és jövőbeni küldetések, mint például a TESS és a PLATO rengeteg mintájával szintén fog tudni dolgozni” – összegzett Armstrong.

A PLATO űrteleszkópot 2026-ban tervezik munkába állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3216178836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása