Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Orvosi mesterséges intelligenciák tesztelése

2020. október 12. - ferenck

A világ orvosi közössége magasra állította a biztonsági és a hatékonysági mércét. A jelenlegi elvárás, hogy az egészségügyi mesterségesintelligencia-megoldások minimum kielégítsék, de inkább haladják meg ezeket a követelményeket.

A technológia azonban folyamatosan generál új kihívásokat is, például, hogy az egyre bonyolultabb rendszerek miatt, az adott MI működését el lehessen érthetően magyarázni, vagy teljesítményük megítélésére legyenek széles körben elfogadott szabványok.

Ezeknek az elképzeléseknek megfelelően, a transzparenciát, a megbízhatóságot és a szigort garantáló új irányelveket dolgoztak ki az egészségügyben használt mesterségesintelligencia-megoldásokat ismertető anyagokra. Az irányelvek orvosok, szabályozó szervezetek és a technológiákat kidolgozó kutatócsoportok kérdéseire és kételyeire hivatottak választ adni.

orvosi_mi.jpg

Azért van szükség rájuk, mert például egy 2019-es tanulmány alapján 20500 orvosi mesterséges intelligenciának kevesebb mint az 1 százaléka teljesítette a minőség és a transzparencia kritériumait.  

A világ száznál több érintett szervezete a Birmingham Egyetem és az egyetemhez tartozó kórház vezetésével egymást kiegészítő két ajánló, protokollsort fejlesztett erre a célra. A tanulmány szerzői között a fejlesztésben résztvevő kutatók is szerepelnek.

Az egymást kiegészítő Spirit-AI és a Consort-AI a mesterségesintelligencia-alapú beavatkozásokkal történő klinikai tesztek minőségét javítani hivatott protokollok.

A Spirit-AI javasolja a teszteket, hogy gondosan megfigyeljék az orvostudományban bevett legjobb gyakorlati módszereket. Például kéri, hogy a szakemberek pontosan és közérthetően magyarázzák el az MI használati módját, az alapját képező algoritmus verziószámát, az inputként kezelt adatok eredetét, valamint – elsősorban – azt, hogy a modell miként segíti orvosok döntéshozását, mennyiben járul hozzá.

A Consort-AI garantálja, hogy az ezeket a kutatásokat ismertető beszámolók egyértelműek és közérthetőek lesznek. Észrevételei, rendelkezései nagyrészt a másik protokollra reflektálnak, az esetek többségében egybecsengenek a Spirit-AI javaslataival.

A két protokoll komoly segítséget nyújthat egészségügyi MI-termékek gyorsabb szakértői és szabályozói véleményezéséhez, így pedig az új megoldások az eddigieknél jóval hamarabb elterjedhetnek, előbb gyógyíthatók velük betegek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7416235114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása