Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az amerikai orvosok tartanak az egészségügyi mesterségesintelligencia-eszközöktől

2023. december 20. - ferenck

Az egészségügyben egy jó műszer életet menthet, egy rossz viszont fatális is lehet. Az orvosoknak meg kell bízniuk bennük, ahhoz pedig tesztelt, bizonyított eszközök kellenek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az engedélyeket kiadó FDA által az MI-vel működő orvosi termékekre jelenleg alkalmazott módszerekkel nehéz eldönteni, hogy mi működik, mi nem, így pedig lassabban terjedhetnek el életmentő technológiák.

orvosi_ai.jpg

Orvosok és más egészségügyi szakemberek szerint az ügynökség olyan MI-termékeket is jóváhagyott, amelyről nem volt nyilatkozat, és nem is látták át őket. Összesen kb. hétszázat engedélyeztek.

A 2012 és 2020 között jóváhagyottakból csak 73-hoz csatoltak kimerítő dokumentációt tesztekről, és negyvennél is kevesebbnél írták le az MI esetében kulcsfontosságú gyakoroltatási módszert, gyakorlóadatokat.

orvosi_ai0.jpg

2022-ben az FDA iránymutatást tett közzé, hogy melyik MI-rendszerhez kell jóváhagyás orvosi műszerként történő használathoz. A folyamatot az anyag azonban alig változtatta meg, így egyre többen követelik a változtatásokat.   

Az FDA egy 510(k) nevű programon keresztül hagyja jóvá az orvosi eszközöket és a diagnosztikai rendszereket. Szinte minden MI-s termék zöld fényt kap. Az 1976-ban bevezetett, azóta többször áramvonalasított programot a pacemakerekre és a röntgengépekre találták ki, a modern gépi tanuláshoz és adattudományhoz viszont nem frissítették.

A gyógyszerengedélyezéssel ellentétben ezekhez a műszerekhez csak akkor van szükség klinikai tesztekre, ha veszélyt jelenthetnek az emberi életre. A gyártónak bizonyítaniuk kell, hogy termékük ugyanolyan hatékony és biztonságos, mint a korábban jóváhagyottak. Több orvos szerint ez a gyakorlat rossz, mert például a nagy nyelvmodellek (LLM), mint a Google Med-PaLM 2-je közvetlenül egyáltalán nem hasonlítható össze korábbi egészségügyi referenciatermékekkel.

Az FDA nem várja el, hogy a gyártók fontos információkat csatoljanak az MI-ről, például, hogy hogyan hozták létre, hány személyen tesztelték stb. Így az egészségügyi szakemberek sem tudják, hogy adott esetben egy termék megfelelő, vagy sem.

Ha tényleg egyensúlyra törekednek, meg kell találni a helyes arányokat, amelyhez át kell írni a vonatkozó törvényeket, mert a jelenlegi keretek majdnem ötvenévesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8918271777
süti beállítások módosítása