Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Térképek a pokolról

2020. október 19. - ferenck

Világszerte több csoport működtet mesterségesintelligencia-rendszert természeti katasztrófák hatásainak csökkentéséért.

Az AIDR (AI for Digital Response) twitteres szövegeket és fényképeket elemezve azonosítja a megkárosult infrastruktúrát, kér segítséget, és végez más hasonló tevékenységeket. A platformot földrengések és hurrikánok kiértékelésére alkalmazzák, valósidőben viszont sajnos még nem állították munkába.

inferno.jpg

A szövetségi állam szinten több helyi amerikai kormányhivatallal és nemzetközi pénzügyi intézettel együttműködő One Concern katasztrófaelemző startup MI-je földrengéseket és következményeiket jelzi előre. Bírálói szerint a rendszer nem elég pontosan jósolja meg a károkat.

A NeurIPS december 12-re virtuális workshopot hirdetett meg gépitanulás-szakértők és katasztrófavédelmi specialisták részvételével.

inferno0.jpg

Eközben Kaliforniában mesterséges intelligenciával működtetett szem segíti a tűzoltókat az egyre gyakoribb erdőtüzek megfékezésében. Idén a Yosemite Nemzeti Park védelmére ideghálók készítettek térképeket. Az állam tűzoltó szervezete, a CalFire bizakodik, hogy a technológiával jobban követhetők a gyorsan és a hegyi terepen a széljárás miatt kiszámíthatatlanul terjedő pusztító tüzek.

Amerikai katonai drónok folyamatosan készítenek légi felvételeket Kaliforniáról, amelyeket humán elemzők dolgoznak fel, hogy fel tudják térképezni a tűzvész helyét, kiterjedését. Csakhogy ez a folyamat órákig eltarthat.

A Pentagon mesterségesintelligencia-központja a San Francisco székhelyű CrowdAI startupot bízta meg a légből felvett videókat 30 percnél rövidebb idő alatt tűzvész-térképpé alakító modell kidolgozásával.

A CrowdAI a térképeket mobil appon teszi elérhetővé a tűzoltók számára.

A rendszer MQ-9 Reaper drónok infravörös videóin tanult. A képkockákon látható tüzeket emberek annotálták és látták el helycímkékkel. A cég saját képszegmentáló modellel állapította meg a tűz kiterjedését. A modell kimeneti (output) anyagát minden esetben szakértők ellenőrzik, és csak utánuk jut el az illetékes tűzoltósághoz.

Minél hamarabb elkészül egy térkép, annál megbízhatóbb. Mivel az erdőtüzek gyorsan terjednek és a klímakatasztrófával egyre gyakoribbak és pusztítóbbak, pár óra is kritikus lehet, ezért a tűzoltóknak kvázi azonnali térképekre van szükségük, különben nehezebben végeznek hatékony munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1716244010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása