Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hat másodperces videókat készít mesterséges intelligenciával a YouTube

2024. október 03. - ferenck

Hamarosan egy csomó mesterséges intelligenciával támogatott új eszköz áll a YouTube tartalomkészítői rendelkezésére – jelentette be a cég szeptember tizennyolcadikai Made on YouTube rendezvényén, New York Cityben. MI-vel, szöveges utasításokra (promptokra) készülhetnek a mindössze hat másodperces YouTube Shorts videók.

Az új megoldásokra a Google DeepMind Veo videógeneráló modelljének a YouTube Shorts-ba integrálásával nyílik lehetőség. (A YouTube évek óta a Google-anyacég Alphabethez tartozik.)

youtube0_1.jpg

A Veot azzal a céllal fejlesztették, hogy rivalizáljon az OpenAI Sora, a Runway Gen-3 Alpha, az Adobe Firefly vagy a Kuaishou Technology Kling videógeneráló rendszerével. Hat másodperces 1080 pixeles felbontásban generál változatos témájú és stílusú mozgókép-anyagokat.

Integrálásával tovább bővül a YouTube mesterséges intelligenciával működő Álomképernyője, a „Dream Screen.” 2023-ban indult, hátterek generálására biztosít lehetőséget felhasználóknak.

Szöveges promptot adunk meg a Dream Screennek, négy képoutputot generál, majd az egyiket a Veoval animálja. A vele generált összes tartalmat a Google beszédes nevű SynthID rendszere vízjelezi. Ez elvileg nagyon hasznos, de számtalan kutatás bebizonyította már, hogy az ilyen és hasonló vizuális azonosságok előbb-utóbb kijátszhatók, meg lehet trükközni őket, vissza lehet élni velük.

Az eseményen nemcsak a videógenerálót jelentették be, hanem a Google „digitális drágaköveit” is: a TikTok „ajándékaihoz” hasonlóan felhasználók elküldhetik élő streamelőknek. Először az amerikai Vertical Livestreams próbálja ki.

A YouTube automatizált fordítás szolgáltatását franciával, olasszal, portugállal és spanyollal bővítette, közösségi csomópontjai pedig több csatornán elérhetők. Alkotó szellemek a YouTube Stúdióban mesterséges intelligencia segítségével agyalhatmak videóötleteken – ezt a Google jelentette be.    

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3318498888
süti beállítások módosítása