Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Minden negyedik brit katona robot lesz

2020. november 13. - ferenck

A hadsereg régóta csúcstechnológiai projektek inkubátora, rengeteg új megoldás először a katonaságnál kerül alkalmazásra, többek között az internet is onnan indult, és terjedt el a „civil” szférában. Robotika-, mesterséges intelligencia-, virtuális valóság- és hasonló projektek sokasága fut például a Pentagon égisze alatt.

Hadászat és high-tech jövője ezer és egy szállal kötődik egymáshoz; Nick Carter brit tábornok szerint 2030-ban 30 ezer robotkatona szolgálhat az Egyesült Királyság hadseregében.

Carter elmondta, hogy a hatékonyságot másként kell mérni, mint eddig, és a következő tíz évre pontosan ki kell dolgozni a koncepciót, hogy milyennek is képzeljük el 2030 hadseregét. Egy biztos: nagyon sok autonóm vagy távirányított gép lesz benne. Mintegy 120 ezer fővel számol, azaz nagyjából a negyedük lesz robot.

robotkatonak.jpg

Ez persze csak becslés, a brit védelmi erők főparancsnoka nem írt elő számokat, a saját elképzeléseit mondta el. A robotikus hadviselésbe eleve komoly összegeket fektetnek, és az összegek egyre növekednek. Az automatizációt a kormány is támogatja.

Mivel hosszútávú beruházásokra van szükségük, Carter többéves katonai költségvetést szeretne, anélkül nem megy a modernizáció. Az országnak jelenleg 73870 kiképzett katonája van, és 82 ezer lenne az ideális. Fiatalok viszont egyre kevésbé választják a katonai pályát, és itt (is) jönnek képbe a robotok.

Több mostani projektben vizsgálják drónok, valamint távirányított ember nélküli szárazföldi és vízalatti járművek lehetőségeit. Egyeseket felfegyvereznek, mások viszont csak felderítő munkát végeznek.

A jelenlegi irányvonal, hogy csak emberek használhatnak fegyvert, ugyanakkor sokan tartanak a skrupulusok nélküli robot-hadviseléstől, ezért indították el az „Állítsuk meg a gyilkos robotokat” (Stop Killer Robots) kampányt. Például a távirányított hat rotoros i9drónt két puskával szerelték fel. Eleve városi hadviselésre, épületek hatástalanítására találták ki. De ki húzza meg a ravaszt? Adott esetben azért nyugtalanító a kérdés, mert pont a nagyvárosi harcok járnak a legtöbb áldozattal.

Carter elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság az egyik helyi fegyveres konfliktus miatt valahogy súlyos háborúkba, hibás kalkulálás miatt elhúzódó harcokba keveredik.

A történelem nem ismételheti meg magát – figyelmeztet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3116282702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása