Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia segíti a párkeresésben a magányos japánokat

2020. december 11. - ferenck

A japán a világ egyik legelöregedettebb társadalma, folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, kevesebb gyerek születik, a fiatalok jelentős része egyedülálló, nincs párkapcsolatban. A családonkénti 1,36 gyerekszületési átlag az egyik legalacsonyabb a Földön.

Ha így folytatódik, súlyosak lehetnek a következmények, például elfogy a munkaerő. Ezért is dolgoznak gőzerővel a robottechnológiákon, mert remélik, hogy az automatizációval több üres munkahelyet sikerül majd betölteni.    

Az állam változtatni szeretne a borúlátásra okot adó tendencián, hogy túl sok a szingli. A változást azonban nem akárhogy képzelik el, mert mesterséges intelligencia segítene a magányosokon, MI hozná össze őket.

ai_love_japan.jpg

A szeptemberben megválasztott új miniszterelnök, Yoshihide Suga 19 millió dollárnak megfelelő 2 milliárd yen befektetést szán a célra. A helyi önkormányzatok mesterségesintelligencia-algoritmusokat fejlesztenének, amelyek az adott régió szinglijeit terelnék egymás felé. (Egyes önkormányzatok egyébként már használnak is MI-t erre a célra.)

A hivatalos szervek bizakodnak, hogy az MI elég okosan fog cselekedni, és megállítja a negatív születési trendet.

Randioldalak eddig is használtak mesterséges intelligenciát, semmi új nincs benne. Bármelyik randevú-alkalmazás algoritmuson alapul, az határozza, dönti el, hogy kiknek a profilja passzol egymáshoz.

Az MI viszont szélesebb körű lehetőségeket javasol, mint a humán szolgáltatók. Ők személyek érdeklődési körére, hobbijaira stb. vonatkozó szabványosított listákkal dolgoznak, egy MI-rendszer azonban jóval mélyebb adatelemzésre képes. 

A japán kezdeményezést az teszi különlegessé, hogy kormányzati projekt, és nem erre specializálódott vállalkozás, mint például a Tinder, az OkCupid stb. Egyébként a 47 japán prefektúra több mint fele már eddig is próbált valamilyen high-tech párkereső szolgáltatást nyújtani helyieknek. A kormány most segít nekik, és még több csúcstechnológiával támogatja ezeket a törekvéseket.

„Támogatást fogunk nyújtani a párválasztást mesterséges intelligenciával segítő, MI-t használó párkeresési projektet indító helyi önkormányzatoknak. Az anyagi ösztönzéssel remélhetőleg megfordítjuk a csökkenő országos születési rátát” – nyilatkozta a miniszterelnöki iroda egyik tisztviselője.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9516324810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása