Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hackerek támadtak meg egy floridai víztisztító telepet

2021. február 12. - ferenck

A 15 ezer lakosú floridai Oldsmar városban helyi és szövetségi hatóságok egy múlt pénteki hackertámadást vizsgálnak. A támadás a helyi víztisztító telep ellen irányult, valaki távolból hozzáfért az azt irányító számítógépes rendszerhez, és rövid időre növelte a víz nátrium-hidroxid, ismertebb nevén lúgtartalmát.

A háztartásokban is gyakran megtalálható vegyszert – kis mennyiségben – a víz savtartalmának szabályozására használják. A behatoló azonban nem kicsit, hanem jelentősen, százszorosára akarta növelni azt. Ekkora mennyiség már komoly bőrkárosodást, hajhullást okoz, halálos is lehet. Képzeljük el, mi történik, ha bekerül az ivóvízbe… Eddig még nem fordult elő ilyen eset, senki nem próbálta meghackelni a víztisztítást.

viz.jpg

A támadás szerencsére nem befolyásolta a városka vízellátását. A rendszer szintén távolból dolgozó felügyelője számítógép-monitorán észrevette a koncentráció változását, és azonnal visszaállította az eredeti számokat. A rendszert azért hozták létre, hogy a hozzáférési engedéllyel rendelkező, de nem a helyszínen tartózkodó felhasználók elhárítsák a hibákat.

A telepet működtető egyik személy péntek reggel 8 órakor a helyszínen figyelte a rendszert, és megállapította, hogy rövid időre valaki hozzáfért. Semmi szokatlant nem látott benne, mert a felügyelő rendszeresen távolból érte el. Aztán 13.30-kor megint hozzáfért valaki, és az operátor észrevette, hogy a kurzort a víztisztítást szabályozó szoftverre irányítja. A behatoló nagyjából négy perce alatt növelte a lúgszintet, majd kilépett a rendszerből.  

Az illetékesek hétfőn kiemelték: a szennyezett víz forgalomba kerülését több más óvintézkedés is megakadályozza. Másrészt, letiltották a támadásnál használt távoli hozzáférési rendszert.

A hatóságok egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, és azt sem tudják, hogy miért támadták meg a várost. A hackerről sincs információjuk: fogaluk sincs, hogy helyi, floridai, amerikai vagy külföldi személyről van szó. Oldsmar egy percig sem forgott veszélyben. A környező települések önkormányzatait mindenesetre értesítették, víztisztító rendszereik és más infrastruktúráik kivizsgálását javasolták nekik.

A történetből egyértelművé válik a kritikus létesítményekben dolgozó összekapcsolt rendszerek sebezhetősége, és jól szemlélteti az elektronikus bűnözés lehetőségeit, a cyberbiztonság fontosságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4716423182
süti beállítások módosítása