Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Régi fényképeket kelt életre a gépi tanulás

2021. március 19. - ferenck

Az izraeli MyHeritage (örökségem) startup Deep Nostalgia szolgáltatása lehetővé teszi felmenőink arcképeinek animálását. Régi fotókon, tehát állóképeken megörökített személyek mozgóképeken elevenednek meg.

A magyarul is működő szolgáltatás igénybevételéhez fiókot kell nyitnunk. Az ingyenes opció öt kép animálását teszi lehetővé, a fizetős változat annyiét, amennyit csak akarunk, nincs korlátozás.

A Deep Nostalgia gépi tanulással működik. Feltöltjük a fényképet, és javít a minőségén, növeli a felbontást.

myheritage0.jpg

A fotót a D-ID Live Portrait technológiája módosítja: a pixeleket úgy alakítja át, hogy össze lehessen kapcsolni őket egy előre felvett videó mozgásaival.

A szolgáltatás több rövid klipet kínál, amelyeken az adott személy mosolyog, pislog, elfordítja a fejét. A felhasználó kiválaszthat közülük egyet, vagy egy szelektált videót a feltöltött képen látható arc beállításának megfelelően alakít át. Az automatizált átalakítást az algoritmus végzi.

A MyHeritage a mélytanulással (deep learning) működő DeOldify rendszerrel színezi ki, „fiatalítja meg” a régi fekete-fehér fotókat. Archív felvételek színessé varázslása nem újkeletű, például a Neural Love cég a mesterséges ideghálókkal foglalkozó Denis Shiryaev 1911-es New Yorkot ábrázoló színes videóját – és a mögötte álló technológiát – dobta piacra.    

A Deep Nostalgia a mesterséges intelligencia egyik legújabb alkalmazása, a múlt életre keltésével kihozza a felhasználóban rejlő amatőr levéltárost.

A szolgáltatás üzletileg jól jövedelmezhet, hiszen érzelmileg mindenkinek sokat jelent, ha esetleg csak hírből és képekről ismert felmenőit látja néhány pillanatra megelevenedni. Kicsit morbid is, de a mai kamukép és kamuvideó (deepfakes) világban lassan már semmin nem lepődünk meg.

Hova vezethet a folyamat? Képzeljük el, hogy ükunokáink ma nehezen elképzelhető mobil mindeneseiken a rólunk készült videók hologramjaival kommunikálnak, de a kommunikáció több érzékszervükre, például a tapintásra és a szaglásra is kiterjed, mert az akkori mesterséges intelligencia nyilván képes lesz rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1616466994
süti beállítások módosítása