Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia alakítja a legendás Star Trek színészt

2021. április 06. - ferenck

William Shatner, a kultikus Star Trek (Űrszekerek) sci-fi tévéfilmsorozat James T. Kirk kapitányát, az Enterprise Csillaghajó parancsnokát alakító színész nemrég töltötte be a 90. életévét.

A Los Angelesi StoryFile mesterségesintelligencia-fejlesztő startup megalkotta Shatner digitális hasonmását, a doppelgänger májustól lesz elérhető online, akkortól cseveghet a rajongókkal.

shatner.jpg

A cég korábban Holokauszt-túlélők avatárjait készítette el, dolgozott ki társadalmi távolságot tartó Mikulást, és a klímakatasztrófáról tudósokkal való beszélgetést biztosító platformot is fejlesztett.

Shatnerrel többórás anyagot rögzítettek, kérdésekre válaszolt, miközben a térbeli megjelenítésre ideális volumetrikus kamerákkal 3D-ben rögzítették. Zöld háttér előtt vették fel, lehetővé téve, hogy a színész képét könnyen kivegyék a jelenetből, és nappali szobába helyezzék át.

shatner0.jpg

A StoryFile mérnökei a saját fejlesztésű Conversa nyelvi modellel begyakoroltatták, hogy kérdéseket és válaszokat kapcsoljon egymáshoz. Ha a felhasználó kérdez valamit, a mesterséges intelligencia megtalálja a kérdéshez leginkább passzoló feleletet, és elmondja azt.

Shatner szerint a rendszer segítségével leszármazottai majd akkor is interakcióba léphetnek vele, amikor már nem lesz köztünk.

Más cégek szintén fejlesztenek elhunyt szeretteinkkel való kommunikációra lehetőséget adó chatbotokat. A Microsoft technológiája tavaly decemberben kapott szabadalmi oltalmat: szöveges üzenetek, audióanyagok, videók és más digitális felvételek alapján „alkot újra” személyeket.

Egy másik beszélgető bot, Replica magányosokon igyekszik segíteni. A rendszert autóbalesetben elhunyt férfi régi szövegein gyakoroltatták.

Emberek infokommunikációs technológiákkal megvalósított digitális utánzatai a sci-fi irodalom és filmek klasszikus témái közé tartoznak. Mivel kevés tudományos-fantasztikus mű alakította, befolyásolta annyira a jövőképünket, mint a Star Trek, William Shatner élethű avatárja méltó tisztelgés a halhatatlan sorozat előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9816489154
süti beállítások módosítása