Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Elveszett festményeket támasztanak fel az ideghálók

2021. április 28. - ferenck

Ideghálók nemcsak új képeket generálnak, hanem évszázadok óta elveszettnek hitt festmények megtalálásában, restaurálásában is részt vesznek, például az Oxia Palus brit startup mesterséges intelligenciájának rendeltetése elveszett műalkotások feltámasztása. A munkához mélytanulást (deep learning) és 3D nyomtatást használnak, így keltettek életre egy Picasso festmény mögé rejtett képet.

Kutatók 2018-ban röntgensugaras technikával kimutatták, hogy az 1902-es Kuporgó nőt a művész más műalkotásra festette. Művészettörténészek szerint a barcelonai parkot ábrázoló másik kép Picasso kortársának, Santiago Rusiñolnak a munkája.

oxia_1.jpg

Az Oxia Palus vezetője és főmérnöke a röntgenkép alapján elkészítette a rejtett festmény fekete-fehér kontúrjait, majd a képfelületet épített szerkezetekre, zöldre és az égre bontották fel. Utána Rusiñol egy másik festménye alapján mesterséges ideghálójuk meghatározott részeket a festő stílusában alkotott újjá. Az eljárást stílustranszfernek hívják.

oxia0.jpg

A művész ecsetvonásait más képein használt speciális technikával utánozták. Szürkeárnyalatú változatot készítettek, amelyet a festmény „domborzat-térképére” alkalmaztak. Az így generált képet és a domborzat-térképet egy 3D nyomtatócéggel közösen printelték ki, pontosabban „printelték egybe.”. A fakszimile létrehozásánál különösen arra ügyeltek, hogy a festékrétegek alatt ne károsodjon a vászon.

oxia1.jpg

A másolatvédelem miatt minden egyes printhez egyedi kódot generáltak, a tervek szerint a Parc Del Laberint D’horta című festményből száz sorszámozott darabot értékesítenek.

A stílustranszfer módszer korábbi változatát egy másik Picasso-alkotás, Az öreg gitáros mögé rejtett női portré „újraélesztéséhez” használták. Legutóbb generatív ellenséges hálózatokat (generative adversarial network, GAN) gyakoroltattak Leonardo da Vinci és tanítványai 225 festményén, hogy feltámasszák a Sziklás Madonna mögötti képeket.

Későbbi műalkotások mögé rejtett anyagok sok mindent elárulhatnak, például hogy az adott festő milyen eredeti ötletből indult ki. Érdekes képet kaphatunk így alkotói folyamatokról, az adott korról. A stílustranszfer és a 3D nyomtatás összekombinálása komoly eszközzé válhat művészettörténészek számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5916515168
süti beállítások módosítása